De Volkskrant-bijlage Sir Edmund heeft een ander formaat door papiertekort
NOS NieuwsAangepast

Persgroep heeft niet genoeg papier

De Persgroep heeft een tekort aan papier. De uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw, AD en een groot aantal regionale bladen moet daardoor op zoek naar oplossingen. Zichtbaar gevolg van het papiertekort is de Volkskrant-bijlage Sir Edmund, die vanaf vandaag is gedrukt op ander papier en in een ander formaat.

Dat andere papier is afkomstig van een restpartij uit Duitsland waarop de uitgever de hand heeft weten te leggen. Voor dat papier is ook tijdelijk een andere drukker nodig, waardoor de eigen drukkerij in Lokeren een half jaar stilstaat.

Prijs drukken

Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant, heeft dit nog niet eerder meegemaakt, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "En de Persgroep ook niet. Normaal bestellen we wat later papier dan anderen, in april in plaats van in januari. Daarmee hopen we de prijs te drukken. Dat ging jarenlang goed, maar nu is er ineens schaarste en staat de uitgever voor dichte deuren."

De Persgroep kon nu 90.000 ton krantenpapier aankopen. Dat is 10 procent te weinig.

De schaarste wordt veroorzaakt door papierproducenten die vanwege de teruglopende krantenoplages kiezen voor de productie van bijvoorbeeld karton. Remarque: "Voor de kartonnen dozen van bijvoorbeeld Bol.com. Als een aantal van die productielijnen wordt overgezet, kan er dus ineens schaarste ontstaan.'

Lichte paniek

Volgens de hoofdredacteur leidde dat op de redactie tot lichte paniek en bizarre situaties. "Je hoorde ineens zinnen als 'Wim kent nog iemand in Parijs, die heeft misschien nog wat' of 'we hebben een Russische partij op de kop getikt via bemiddelaars in Zwitserland'."

Om er zeker van te zijn dat de Volkskrant geen pagina's hoeft in te leveren vanwege het papiertekort, is ervoor gekozen de bijlage Sir Edmund op ander papier te drukken, in een iets kleiner formaat. "Misschien wennen mensen er heel snel aan en heb ik over een half jaar weer iets uit te leggen als we weer teruggaan naar de oude papiersoort."

Denemarken

Ook andere kranten van de Persgroep hebben te maken met de gevolgen van het papiertekort. De weekendbijlage van het AD en de regionale kranten worden vanaf begin mei voorlopig gedrukt in Denemarken. Daar was nog papier, maar dat was alleen beschikbaar als het in Denemarken zelf zou worden bedrukt, schrijft de Volkskrant.

Het Mediahuis, uitgever van onder meer De Telegraaf en NRC, zegt in de krant geen last te hebben van papiertekort omdat ze op tijd hebben ingekocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl