Een jongere in een platenwinkel
NOS NieuwsAangepast

Op steeds meer plekken kan je lp's kopen en soms samen met tosti's

Hebben jullie een tik van de molen gehad? Die vraag kregen Anne-Henk van der Wal en Ingrid Koopman regelmatig de afgelopen maanden. De advocaat en voormalig stewardess openden afgelopen december in Heerenveen een platenzaak. Met ouderwets vinyl en... tosti's.

"De zaak loopt goed", zegt Van der Wal vlak voor de negende Record Store Day. Deze speciale dag voor de onafhankelijke platenzaken wordt vandaag wereldwijd gevierd in 3000 lp-winkels, waarvan zo'n honderd in Nederland.

Een nieuwe lp-winkel? Alsof de Free Record Shop, V&D, Van Leest en Ear & Eye niet failliet zijn gegaan. Is het niet allemaal erg jaren 70? "Wij geloven erin. Ik ben een enorme muziekliefhebber, ik heb altijd graag een platenzaak willen hebben. In mijn studententijd heb ik ook in een cd-winkel gewerkt. Dat is altijd blijven knagen. Nu vinyl weer in opkomst is, dacht ik: nu of nooit."

Anne-Henk van der Wal en Ingrid Koopman in hun platenzaak

Stewardess Koopman reisde de wereld rond en kwam her en der tostibarretjes tegen. Zij dacht: is het niet een idee om platen en tosti's te combineren? "Dat leek mij een briljant idee", zegt haar partner Van der Wal. Kocht hij vroeger zelf platen op Record Store Day, vandaag maakt hij het evenement dus voor het eerst mee als ondernemer.

Taylor Swift

Vanwege Record Store Day zijn er in platenzaken meer dan 300 gratis optredens van artiesten als Waylon, Racoon, Johan, Blaudzun, Wende Snijders en Gruppo Sportivo. Ook komen er special releases uit van onder anderen Bruce Springsteen, David Bowie, Frank Zappa en Taylor Swift.

"Het is toch ongelooflijk dat er afgelopen jaar vijf nieuwe lp-winkels zijn geopend", zegt Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland. "Natuurlijk is dat voor een deel nostalgie. Mensen vinden het weer leuk om rustig muziek te luisteren en op te staan om de plaat om te draaien. Dat gevoel. Maar ook de gunfactor speelt volgens mij mee. De consument gaat graag naar een platenwinkel omdat je daar ook wordt geholpen door mensen die verstand hebben van muziek en er liefde voor koesteren."

Omzetstijging

De verkoop van lp's is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2014 gaven Nederlanders 4,4 miljoen euro uit aan vinyl, in 2016 was dat drie keer zo veel. Hoeveel er vorig jaar is verkocht, wil brancheorganisatie NVPI nog niet bekendmaken. Dinsdag komen de cijfers over 2017. "We kunnen wel zeggen dat de stijging doorzet", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl