Amerikaanse bank Wells Fargo schikt voor 1 miljard dollar

Een vestiging van Wells Fargo in New York AFP

Wells Fargo, de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten, treft een schikking met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1 miljard dollar.

De bank smeerde honderdduizenden klanten onnodige autoverzekeringen aan en heeft aan nog eens duizenden klanten te hoge kosten berekend om de rente op hun hypotheek vast te zetten.

Sommige klanten kwamen daardoor flink in de problemen. Zo raakten duizenden mensen hun auto kwijt, omdat ze de dure autoverzekering niet konden betalen.

Om een rechtszaak te voorkomen heeft Wells Fargo afspraken gemaakt met twee Amerikaanse overheidsinstanties: een financiƫle waakhond en een consumentenorganisatie. Aan beide instanties betaalt de bank 500 miljoen dollar. Of dat geld uiteindelijk terechtkomt bij gedupeerde klanten is niet duidelijk. De meeste klanten hebben de onterecht betaalde bedragen wel al teruggekregen van de bank.

Bonussen

Wells Fargo kwam al eerder in opspraak vanwege het openen van bankrekeningen en het aanvragen van creditcards voor klanten die daarvan zelf niets wisten. Zo kwamen werknemers van de bank aan hoge bonussen.

Er zouden momenteel ook onderzoeken lopen naar misstanden bij de afdeling valutahandel en de vermogensbeheertak van Wells Fargo.

STER Reclame