Trumps campagneteam sprak in juli 2016 met een Russiche advocaat in de Trump Tower in New York
NOS NieuwsAangepast

Democratische Partij daagt Trump-campagne, Rusland en WikiLeaks

De Amerikaanse Democratische Partij daagt Rusland, het campagneteam van president Trump en de klokkenluiderswebsite WikiLeaks voor de rechter voor het verstoren van de presidentsverkiezingen in november 2016. Volgens de Democraten hebben deze partijen samengespannen om hun kandidaat Clinton dwars te zitten, zodat Trump de verkiezingen zou winnen.

Dat zou onder meer zijn gebeurd door computers van de Democraten te hacken. De Russen zouden zo in bezit zijn gekomen van e-mailverkeer van de Democraten, dat in juli 2016 via WikiLeaks naar buiten werd gebracht.

Het betreft een civiele zaak, waarin de Democraten een schadevergoeding van miljoenen dollars zullen eisen.

Geen bewijs

Onduidelijk is waarom de Democraten deze stap nu zetten. Het is de vraag of de rechtbank in Manhattan de zaak in behandeling neemt, zolang het bewijs voor samenwerking tussen Trumps campagneteam en de Russen niet geleverd is. Dat zou van de speciale aanklager Robert Mueller moeten komen, die het strafrechtelijke onderzoek naar de beschuldigingen leidt.

Hard bewijs voor samenspanning met Rusland is nog nooit getoond. Wel lieten medewerkers van Trump blijken dat ze openstonden voor informatie die de Russische overheid hun zou leveren. Zo kreeg Donald Trump jr. per e-mail het aanbod om een Russische advocaat te ontmoeten. Zij zou belastende informatie over Hillary Clinton hebben, afkomstig van de Russische overheid.

Trump jr. ontmoette de vrouw in juni 2016 in de Trump Tower in New York. Trumps schoonzoon Jared Kushner en campagneleider Paul Manafort waren daarbij. Volgens Trump jr. leidde die bijeenkomst tot niets en is er geen interessante informatie uitgewisseld.

Amerikaanse inlichtingendiensten maakten in oktober 2016 bekend dat Russische hackers belastende e-mails van Clintons medewerkers aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. President Obama maakte dit rapport in januari vorig jaar openbaar, kort voor de beëdiging van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl