Een van de zalen
NOS NieuwsAangepast

Leids Museum in de prijzen met tentoonstelling Nineveh

De expositie Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is verkozen tot Tentoonstelling van het Jaar 2017. De jury maakte in het Gemeentemuseum in Den Haag bekend dat de tentoonstelling een ruime meerderheid van de stemmen heeft gekregen. Er waren tien genomineerden.

"Wat een ongelooflijk leuk nieuws", zegt museumdirecteur Weijland. "Ik ben heel verguld met deze waardering, des te meer omdat het gaat om een archeologische en cultuurhistorische expositie, waarbij het vooral draait om een sterk verhaal en in dit geval niet per se om esthetische topstukken."

Blik in een van de zalen

Positief daglicht

Nineveh laat de bloeitijd van de gelijknamige Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak zien. Destijds, rond het jaar 700 voor Christus, was Nineveh de grootste stad ter wereld. Volgens de vakjury brengt de expositie een streek die dagelijks negatief in het nieuws is nu eens positief onder de aandacht, op mooie, leerzame en informatieve wijze. De tentoonstelling was te zien tussen oktober 2017 en maart 2018.

Het kunsttijdschrift Museumtijdschrift organiseerde de verkiezing voor het eerst, vanwege het 30-jarig bestaan. De jury stelde een top-10 samen van exposities, waar museumfans vervolgens op konden stemmen. Ruim 5000 mensen brachten hun stem uit. Vanwege het succes van deze editie wordt de verkiezing voortaan jaarlijks georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl