AFP
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigbom in centrum Berlijn onschadelijk gemaakt

In het drukke centrum van Berlijn is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. De Britse duizendponder was dinsdag ontdekt tijdens graafwerkzaamheden.

Vanwege het onschadelijk maken van de bom was een aanzienlijk deel van het centrum urenlang ontruimd. Zo'n tienduizend mensen moesten hun woning verlaten.

In een straal van 800 meter rond de plaats van de bom in de Heidestrasse liggen onder meer het Hauptbahnhof, een paar ziekenhuizen en een aantal ministeries.

Het station werd in de loop van de ochtend afgesloten en doorgaande treinen stopten niet meer om reizigers te laten uit- of instappen. Volgens Deutsche Bahn reizen dagelijks 300.000 mensen via het Hauptbahnhof.

Vliegverkeer

Ook het vliegverkeer op luchthaven Tegel lag even stil. Weliswaar ligt Tegel niet in het bedreigde gebied, maar voor vliegverkeer geldt een grotere veiligheidszone van bijna vier kilometer. Ook auto's moesten tijdens de ontruiming omrijden. De rechtbank in het gebied had alle 21 zaken voor vandaag uitgesteld en ziekenhuizen waren deels ontruimd.

Regelmatig worden in Duitsland nog onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Sommige worden geruimd, andere kunnen blijven liggen omdat ze geen direct gevaar opleveren.

Van de meer dan een miljoen bommen die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog op Duitsland hebben afgegooid is circa twintig procent niet ontploft. Van deze circa 250.000 blindgangers is de ligplaats van zo'n 100.000 stuks nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl