ETA-aanslag op een rechter in 2000 in Madrid
NOS NieuwsAangepast

Terreurgroep ETA maakt excuses voor het aangerichte leed

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft spijt betuigd voor het zware leed dat ze de afgelopen decennia met terreuraanslagen heeft aangericht. In een verklaring in twee Baskische kranten verontschuldigt de ETA zich met name bij de slachtoffers die geen directe rol hebben gespeeld in het conflict.

De ETA werd opgericht in de jaren 50 en wilde door terroristische moordaanslagen, martelingen en ontvoeringen een onafhankelijk Baskenland afdwingen in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Zeker 800 mensen kwamen om het leven: politici, militairen en burgers.

Direct verantwoordelijk

De separatisten verklaren zich "direct verantwoordelijk" en schrijven verder dat dit alles nooit had mogen gebeuren en ook niet zo lang had mogen duren.

In de verklaring staat niet welke consequenties de ETA verbindt aan de spijtbetuiging. In 2011 heeft de beweging een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd en naar eigen zeggen alle wapens ingeleverd. Begin volgende maand heft de beweging zich definitief op.

De ETA-verklaring is heel opmerkelijk, maar het zal er niet toe leiden dat de Spaanse regering amnestie verleent.

Correspondent Rop Zoutberg

In gevangenissen in Spanje zitten nog ETA-terroristen. De separatisten hopen dat de opheffing van de ETA en de excuses ertoe leiden dat de gevangenen naar cellen in Spaans Baskenland worden overgeplaatst.

Correspondent Rop Zoutberg noemt de verklaring heel opmerkelijk, maar hij verwacht niet dat de ETA-veroordeelden er iets mee opschieten. "De Spaanse regering is niet van plan amnestie te verlenen. En wat het voor de gevangenen zeer pijnlijk maakt, is dat hun beweging zich heeft opgeheven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl