NOS NieuwsAangepast

'Patiënten voelen zich zieker na medicijnwissel'

Patiënten roepen het ministerie van Volksgezondheid, apothekers en zorgverzekeraars op om een einde te maken aan wat ze noemen "het onnodig wisselen van medicijnen". Aanleiding is een enquête die veertien patiëntenorganisaties, waaronder het Longfonds, de Harteraad en het Reumafonds, hebben gehouden onder hun achterban.

Jaarlijks krijgen bijna een miljoen mensen met een chronische aandoening een ander vast medicijn voorgeschreven, zeggen de patiëntenorganisaties. Dat gebeurt volgens de organisaties zonder medische reden: vaak is er een tekort aan het oude medicijn of is het nieuwe medicijn goedkoper.

Aan de enquête deden bijna 2000 chronisch zieke mensen mee die minstens één keer van vast medicijn hebben moeten wisselen. De antwoorden wijzen volgens de organisaties uit dat de wisselingen leiden tot onrust en onnodige gezondheidsklachten.

Ruim een op de drie respondenten voelt zich zieker of ongezonder na de medicijnwissel. Zo zeggen ze meer last van bijwerkingen te hebben. Ook zijn er patiënten die in de war raken omdat ze het nieuwe medicijn op een andere manier moeten toedienen. Bijna een kwart zegt extra medisch onderzoek te hebben moeten ondergaan nadat ze aan het nieuwe medicijn waren begonnen.

Lijst

Volgens Longfonds-directeur Rutgers zijn de problemen al jaren bekend, maar worden ze niet serieus genomen. "Terwijl het een enorme impact op het dagelijks leven van de patiënten heeft."

De patiëntenorganisaties willen dat er een lijst komt van geneesmiddelen waarbij niet mag worden gewisseld omdat overstappen vaak tot problemen leidt. Ze willen daarover afspraken maken met alle betrokken partijen.

Meerjarencontracten

Minister Bruins voor Medische Zorg zegt in een reactie dat er al wordt gewerkt aan een lijst van ziekten en medicijnen waarbij wisselen al dan niet wordt aangeraden.

Hij wijst erop dat alle medicijnen zijn goedgekeurd op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Bovendien sluiten de verzekeraars steeds vaker meerjarencontracten af met fabrikanten, zodat patiënten minder vaak hoeven te wisselen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl