Trotse ambtenaren naast hun Mercedes
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Toen de Euromast nog veel lager was, en 2500 andere historische foto's

Trots poseren ze voor de foto naast hun opgepoetste Mercedes, de leden van de provinciale griffie in Zuid-Holland. Nu zou het ondenkbaar zijn, maar in 1960 kon dat nog.

Het is een van de 2500 glasnegatieven die de provincie Zuid-Holland heeft gedigitaliseerd en op een speciale website heeft gezet. De afbeeldingen komen uit het archief en zijn vanaf vandaag met 15 historische films te bewonderen op een speciale website. Het gaat om foto's en films uit de jaren 40, 50 en 60.

De Euromast in de jaren 60

Van werk tot vrije tijd, van Jan met de pet tot gedeputeerde: er komt veel voorbij op het materiaal. De nadruk ligt op plechtigheden en projecten van de provincie zelf, met veel zuinig kijkende mensen in keurige kledij.

Maar er zijn ook ook beelden van de opbouw na de Watersnoodramp van 1953, de havens van Rotterdam en de Euromast, die het tot 1969 nog zonder de 85 meter hoge space tower moest doen.

Beelden zijn er onder meer van oefening Tandrad, een vrij langdradige film uit 1961 waarin werd uitgelegd wat gemeentes kunnen doen als de bom valt. In het kort: zorg voor een schuilplaats in het gemeentehuis, met eten, drinken, een transistorradio en een schrijfmachine.

Sommige dingen veranderen niet: een verkeersongeluk trekt ook nu nog veel publiek. Deze foto is in 1961 gemaakt in Leidschendam:

Iedereen kan de foto's en films bekijken, gebruiken en verder verspreiden. De provincie hoopt onder meer dat de beelden gebruikt worden als lesmateriaal, zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu tegen RTV Rijnmond.

De komende tijd worden nog eens 1500 beelden online gezet.

Alphen aan den Rijn in 1947

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl