Raymond van Barneveld in Ahoy vorig jaar
NOS SportAangepast

Rappende vlogger Van Barneveld wil vlammen voor kleinkinderen

Jarenlang was Raymond van Barneveld gewend om na een darttoernooi met een beker boven zijn hoofd te staan. Inmiddels is de Hagenaar, die morgen zijn 51ste verjaardig viert, een zeer gerespecteerde outsider. Nog één keer wil hij de beste zijn. Nog één keer, voor zijn kleinkinderen.

Zijn laatste wereldtitel is alweer van elf jaar geleden en zijn laatste grote toernooiwinst dateert van 2014, toen hij de Premier League won door in de finale af te rekenen met Michael van Gerwen.

Sportschool

De voormalig postbode hoopt weer een keer de beste te kunnen zijn, maar het niveau van de spelers om hem heen is in de jaren flink omhoog gegaan. "Ik wil het zo graag nog", vertelt 'Barney'. "Het zou geweldig zijn om nog een WK voor mijn kleinkinderen te winnen."

Van Barneveld weet echter dat het lastig zal worden. Over een langere periode kan hij niet meer het niveau halen dat bijvoorbeeld Van Gerwen en Rob Cross aantikken. Dit Premier League-seizoen speelt de man die darts in Nederland op de kaart zette slechts een bijrol.

"Ik probeer naar oorzaken te zoeken, maar ik heb niet veel tijd om eraan te werken", aldus Van Barneveld, die tegenwoordig zo'n twee tot drie keer in de week in de sportschool is te vinden en zichzelf weer fit voelt.

"Dat is ook nodig, want naast de Premier League speel ik ook in het weekend toernooien. Dan ga ik op woensdagmiddag weg en kom ik soms op maandagmiddag pas weer thuis. En je wil ook weleens een dag op de bank hangen."

Darters Van Gerwen en Van Barneveld komen 'thuis' in Ahoy

Begin april kende 'Barney' een zwarte avond in Liverpool, waar hij met 7-0 werd afgedroogd door Michael Smith. "Dan vraag ik me zeker wel af waar ik het nog voor doe. Dan is er een heleboel in je hoofd best wel in de war", erkent hij.

"Maar je moet door. Je kunt dan niet in het weekend ineens een reservespeler inzetten. Ik kan moeilijk een andere Raymond laten spelen. Je moet er dan gewoon weer staan."

Van Barneveld de vlogger

Sport anno 2018 waarborgt ook het beheren van sociale media. Van Barneveld heeft het er maar druk mee. Sinds kort is hij een echte vlogger en geeft hij zijn volgers een kijkje achter de schermen in de dartswereld.

En hij heeft wilde plannen. "Ik vind het leuk om te doen. We gaan nog een roadtrip maken door Amerika. Naar Philadelphia, waar het standbeeld van Rocky staat bij de bekende trappen. Dat is toch mijn grote idool."

En het blijft niet bij vloggen. Van Barneveld is tegenwoordig ook muzikant. Samen met de rapper Donnie nam hij de plaat '180 Linkerbaan' op.

"Tsja, Donnie", lacht de darter. "Da's een gouwe gozer, joh. Hij belt me af en toe via Facetime tijdens een van zijn optredens. Dan laat-ie de zaal zien en dan gaan zij helemaal tekeer als ze mij op zijn scherm zien. Vind ik mooi."

Terug naar de Premier League. Daarin speelt Van Barneveld vanavond tegen zijn jongere landgenoot Van Gerwen. Een Hollandse clash in Rotterdam. Maar dat klinkt mooier dan het is, vinden de hoofdrolspelers zelf.

"Het voelt toch een beetje alsof het Nederlands elftal in De Kuip tegen het Nederlands elftal speelt. Het voelt niet fijn. Je wil een zaal honderd procent mee hebben. Nu zal het verdeeld zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl