Banden worden in brand gestoken bij de grens
NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie en D66 presenteren plan voor Palestijnse gebieden

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen werk gaan maken van een rechtstreekse verbinding tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Daarvoor hebben zij de hulp ingeroepen van de Israëlische ambassadeur en de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden in Nederland. Die zeggen allebei serieus naar het initiatief te willen kijken.

De twee partijen willen dat minister Blok van Buitenlandse Zaken het initiatief neemt om gesprekken te beginnen met Israël en de Palestijnen over een corridor voor bijvoorbeeld bussen en vrachtwagens. De verbinding moet leiden tot toegang tot medische zorg, familiehereniging en handel.

De Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn Palestijnse gebieden

Israël en de Palestijnen hebben al voor zo'n verbinding getekend in de Oslo-akkoorden van 1993. Het onderwerp wordt regelmatig ter sprake gebracht door politici uit andere landen als begin van de oplossing van de conflicten. Maar het is er nooit van gekomen.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind: "Hopelijk kan dit eraan bijdragen dat de huidige geweldsspiraal tussen Gaza en Israël doorbroken wordt." Voordewind wil meer bewegingsvrijheid voor de inwoners van Gaza.

Hij wijst erop dat het Nederlandse initiatief zin kan hebben omdat er door Nederland eerder scanners zijn geleverd. Dat heeft ook verbetering gebracht. De controles van goederen die Gaza ingaan, gaan sneller.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl