Alireza Jahanbakhsh was de man van de wedstrijd bij AZ
NOS VoetbalAangepast

Jahanbakhsh leidt AZ in spektakelstuk langs Vitesse

Vier dagen voor de bekerfinale tegen Feyenoord heeft AZ thuis met 4-3 van Vitesse gewonnen. De Alkmaarders staan nu op twee punten van nummer twee Ajax (dat donderdag VVV-Venlo ontvangt) en eindigen minimaal als derde.

Het was in Alkmaar de avond van Alireza Jahanbakhsh. De Iraniër was in ruim een uur goed voor een assist en drie treffers en is nu met achttien doelpunten de nieuwe topscorer van de eredivisie.

AZ, dat zonder Jonas Svensson (geschorst), Ron Vlaar, Stijn Wuytens en Thomas Ouwejan begon, gaf direct vol gas en binnen een kwartier stond het al 2-0 via een duikkopbal van Wout Weghorst en een diagonaal schot van Jahanbakhsh.

Niet van slag

Vitesse, dat zaterdag nog met 7-0 van Sparta won en nog volop in de race is voor de play-offs voor Europees voetbal, was niet van slag. Tussen de twee AZ-treffers door moest Mats Seuntjens al een inzet van Mason Mount van de lijn halen en tien minuten na de 2-0 deed Bryan Linssen al iets terug.

  • Pro Shots
    Guram Kashia speelt in Alkmaar zijn 243ste wedstrijd voor Vitesse, een clubrecord
  • Pro Shots
    Toekomstig Vitesse-trainer Leonid Sloetski (tweede rechts) zat op de tribune in Alkmaar

De bezoekers kregen de overhand en vlak voor rust kopte Tim Matavz fraai de 2-2 binnen. AZ, dat anderhalve week geleden thuis tegen PSV ook al een 2-0 voorsprong verspeelde, toonde veerkracht en in de extra tijd strafte Jahanbakhsh een foutje van doelman Jeroen Houwen genadeloos af.

Jahanbakhsh-show

AZ nam na rust het heft weer in handen en Jahanbakhsh bracht de marge met een zwiepend afstandsschot weer op twee, al kreeg hij daarbij opnieuw de hulp van Houwen.

Kort daarna maakte trainer John van den Brom een einde aan de Jahanbakhsh-show door de hartstochtelijk toegejuichte Iraniër naar de kant te halen.

Alireza Jahanbaksh dankt de hogere machten bij zijn wissel tegen Vitesse

Nog was de koek niet op. De constant gevaarlijke Mount zorgde na een fout van gelegenheidsverdediger Seuntjens voor de 4-3. De spanning was weer helemaal terug, beide ploegen kregen ook nog kansen, maar de teller bleef op zeven treffers staan.

Of de teller van Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst nog verder zal oplopen, moet blijken in de laatste twee competitieduels. Jahanbakhsh is na vanavond met 18 treffers topscorer van Nederland.

Weghorst deelt de tweede plaats met Fran Sol (Willem II) en Hirving Lozano (PSV) met 16 goals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl