'Onaanraakbare' dalits pikken kastendiscriminatie niet langer
De straten van Delhi kleuren steeds vaker blauw: de kleur van het verzet van dalits, ook wel de 'onaanraakbaren' genoemd. De dalits hebben die bijnaam omdat Indiërs uit een hogere kaste hen niet willen aanraken.
Dalits, bijna een vijfde van de Indiase bevolking, vormen de allerlaagste groep in het hindoeïstische kastensysteem. Hoewel kastendiscriminatie officieel verboden is, is het vaak nog de keiharde werkelijkheid voor deze groep.
De dalits staan helemaal onder aan de ladder van het kastensysteem. Hoe dat komt en welke kasten hoger staan, lees je hier:
Een groeiend aantal zelfbewuste dalits pikt deze situatie niet langer en mobiliseert zich via sociale media. Vandaag wordt er massaal gedemonstreerd in Delhi.
'Wij hebben ook recht om te leven'
Er wordt gedanst en slogans worden omgeroepen door luidsprekers. Correspondent Aletta André is in Saharanpur, een stad op ongeveer vier uur rijden van Delhi. Ook hier wordt gedemonstreerd door een grote groep zelfbewuste dalits. Zij zijn klaar met hun lage status in het land, die al vaststaat bij geboorte.
Van schaamte over hun status is hier geen sprake. Ze spreekt met een van de jongens, Amrish Ravan. Hij draagt een opvallende blauwe tulband en een krulsnor. "De mensen uit de hoge kaste vinden dat alleen zij zo'n snor mogen dragen. Wanneer mijn snor korter moet, laat ik hem juist groeien. Wij hebben ook recht om te leven."
Het leger van Bhim Ambedkar
In 2015 is de actiegroep Bhim Army opgericht, om te vechten tegen kastendiscriminatie. Het 'leger' is vernoemd naar Bhim Rao Ambedkar, een tijdgenoot van Mahatma Gandhi en vandaag de dag het belangrijkste icoon van dalits. Deze actiegroep kreeg bij meerdere demonstraties in het afgelopen jaar duizenden dalits de straat op.
De Bhim Army werd opgericht na een ruzie over drinkwater op een lokale school. Ankit Kumar haalde onlangs zijn diploma op die school. Hij vertelt: "Wij, dalit-kinderen, moesten altijd de schoolbanken schoonmaken en achter in de klas zitten. Ze lieten ons geen water drinken. Als we dat toch deden, sloegen ze ons met stokken."
Inmiddels komt de kastenindeling niet meer overeen met de werkelijkheid. Een straatarme Indiër is niet automatisch een dalit. Veel mensen uit de hoogste kaste, bijvoorbeeld priesters, zijn verarmd en bedelen soms op straat, terwijl een dalit nu ook een hoge positie kan hebben binnen de overheid.
Dit komt doordat de overheid in India programma's heeft voor positieve discriminatie tegenover dalits, zoals bijvoorbeeld het reserveringenbeleid. Dit houdt in dat een groot deel van overheidsbanen en studieplaatsen moeten worden gereserveerd voor de dalits. Maar in de praktijk worden dalits in betere posities vaak herinnerd aan hun 'onaanraakbare' status.
Daarom krijgt Ankit dagelijks foto's, inspirerende quotes van Ambedkar en uitnodigingen tot protesten doorgestuurd via WhatsApp en Facebook. Zo kreeg hij via WhatsApp ook de oproep om vandaag naar Delhi te komen voor een groot protest. Want de nieuwe generatie kastelozen is er helemaal klaar mee.
Dalit-lente in India
André sprak ook met Vivek Kumar, socioloog en zelf ook dalit, over het fenomeen. "De hoge kasten willen de macht niet delen", klaagt hij. "Waarom zijn er geen dalit-ministers? Ja, er is er eentje, maar dat moest haast wel, want die gaat over minderheden. Maar zolang deze groep niet vertegenwoordigd is in deze instituten, hoe kan India zich dan een democratie noemen?"
Hij benadrukt hoe belangrijk sociale media zijn voor de nieuwe generatie. "Ze zijn vol zelfvertrouwen. Hier staat een nieuwe dalit-middenklasse op, die gestudeerd heeft en wordt gedreven door sociale media. Net zoals er een Arabische Lente was, zo hebben wij ook een dalit-lente in India. We hebben nog nooit zo'n grote beweging op nationaal niveau gezien."