Melkveehouders in de clinch met FrieslandCampina
Melkveehouders die meer melk produceren dan tevoren wordt afgesproken krijgen daar straks van FrieslandCampina 10 cent per kilo minder voor. Dat wil de zuivelcoöperatie omdat er simpelweg geen vraag is naar nog meer melk dan nu al wordt geproduceerd. De melkprijs ligt nu rond de 34 cent per kilo en daalt de laatste maanden door de overvloed aan melk.
De boeren kregen maandag 16 april een brief van de FrieslandCampina waarin ze moeten aangeven hoeveel melk ze produceerden in diverse te kiezen tijdvakken tussen april 2015 en april 2018 of wat de huidige fosfaatrechten zijn. Die melkproductie is dan bepalend voor de volle melkprijs of de inhouding. "We willen aanvoer en afzet meer met elkaar in balans brengen", zegt zuivelcoöperatie-voorzitter Frans Keurentjes.
Boze boeren spreken van een nieuw melkquotum dat hen veel geld gaat kosten. Volgens Henk Anthonissen, woordvoerder van "Innovatief uit de knel", dat 110 boeren vertegenwoordigt, zijn veel boeren des duivels. "Door dit fabrieksquotum worden zo'n 800 melkveehouders getroffen die al verplichtingen zijn aangegaan qua uitbreiding, bijvoorbeeld om verduurzaming te financieren."
Hoogwaardige producten
"Het is absoluut geen quotum", reageert een woordvoerder van FrieslandCampina geprikkeld. "De boeren krijgen de normale prijs voor de hoeveelheid melk die we met ze afspreken en er is ruimte voor groei. Alleen als ze meer willen leveren, krijgen ze daar 10 cent per kilo minder voor."
FrieslandCampina zegt dat die 10 cent wordt gebruikt om van de overtollige melk producten te maken die wat minder opbrengen, zoals melkpoeder. "We willen boeren ook stimuleren om hoogwaardigere producten te gaan maken. Zoals biologische melk bijvoorbeeld. En in Duitsland produceren we melk onder de naam 'Landliebe' waarvan de koeien geen soja krijgen maar lokale gewassen. Daar is vraag naar in de markt en kun je een betere prijs voor krijgen."
Boeren mochten gisteravond op een bijeenkomst met FrieslandCampina in Maarheze hun zegje doen. Melkveehouder Adri Schepers, eigenaar van 140 melkkoeien, was daarbij. Volgens hem waren de meeste melkveehouders tegen de plannen van de melkcoöperatie omdat die investeringen moeilijker maken en vooral kleinere boeren zullen treffen die iets willen uitbreiden. En bij de plannen voor "meerwaarde melk" zijn volgens hem nog veel open eindjes. "Het is onduidelijk wat die extra gaat opbrengen en aan welke eisen we daarvoor moeten voldoen."