André Gyselbrecht (r) bij een procesdag in 2017
NOS NieuwsAangepast

Straffen tot 27 jaar voor Vlaamse 'Kasteelmoord'

De hoofdverdachte in de zogenoemde Kasteelmoord in het Westvlaamse Wingene heeft 27 jaar cel gekregen. De aanklager had de maximale straf van dertig jaar geëist tegen de arts André Gyselbrecht (67), die in januari 2012 zijn schoonzoon om het leven liet brengen.

Ook drie anderen zijn schuldig bevonden. Een Belgische tussenpersoon is veroordeeld tot 21 jaar, twee Nederlandse mannen hebben voor hun aandeel respectievelijk 27 jaar en 15 jaar gevangenisstraf gekregen.

Volgens de rechtbank in Brugge is bewezen dat de hoofdverdachte een huurmoordenaar heeft ingeschakeld om zijn schoonzoon uit de weg te ruimen. Er was een prijs afgesproken van 150.000 euro.

'Loyaliteit naar de arts'

De moord werd aanvankelijk geregeld via een Belgische tussenpersoon. Die verklaarde dat hij handelde uit loyaliteit naar de arts. Die had zijn vader goed begeleid op zijn sterfbed. Deze bemiddelaar heeft 21 jaar gekregen. Het lijk van het slachtoffer is in de buurt van zijn chalet gevonden.

De Belgische tussenpersoon kwam vervolgens in zijn zoektocht naar een huurmoordenaar uit bij een Zeeuw uit IJzendijke. Deze drugshandelaar ronselde een man uit Eindhoven die de moord uiteindelijk heeft gepleegd. De Zeeuw is veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid.

De Eindhovense huurmoordenaar is in het jaar dat de moord is gepleegd, overleden. Zijn neef uit Tilburg heeft 15 jaar gevangenisstraf gekregen. Hij heeft zijn oom naar het kasteel van het slachtoffer gereden.

Spanningen

De toen 34-jarige projectontwikkelaar Stijn Saelens werd zes jaar geleden doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. Zijn schoonvader, André Gyselbrecht, kwam meteen in beeld als dader. Er waren grote spanningen in de familie.

Gyselbrecht had al eens gezegd dat hij zijn schoonzoon een lesje wilde leren, omdat hij ernstige bedenkingen had hoe zijn kleinkinderen werden opgevoed. Hij vond dat te vrij. Saelens misbruikte volgens Gyselbrecht zijn dochter van zes.

Enkele maanden voor de moord kwam het tot een hoogoplopende ruzie tussen de arts en zijn schoonzoon. Saelens zou hebben gezegd dat hij met zijn hele gezin naar Australië wilde verhuizen om daar een nieuw leven te beginnen.

De plek van het misdrijf: het kasteel in Wingene

Tijdens de rechtszaak werd opdrachtgever Gyselbrecht omschreven als manipulatief en hij zou een "opgeblazen zelfbeeld" hebben. De arts heeft nooit spijt betuigd sinds zijn bekentenis vorig jaar. Hij handelde, naar eigen zeggen, omdat zijn schoonzoon zijn eigen dochter misbruikte en justitie daar niets aan deed.

Huurmoordenaar

De verhuizing naar Australië was voor Gyselbrecht het sein om in te grijpen: hij gaf opdracht om Saelens uit de weg te ruimen.

Vorig jaar, dus vijf jaar na de moord, bekende de dokter alsnog dat hij opdracht heeft gegeven voor de moord. Jarenlang had hij volgehouden dat hij Saelens alleen maar had willen laten "afranselen".

Zijn dochter, de weduwe van Stijn Saelens, heeft haar vader tijdens het proces vergeven en de rechtbank gevraagd om een humane straf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl