Michele Ferrari
NOS WielrennenAangepast

Spaanse wielerarts getuigt: 'Spaanse bond werkte samen met Ferrari'

Er was tussen 1993 en 1998 een dopingprogramma bij de Spaanse wielerbond. Dat heeft de bondsarts uit die tijd, Luis García del Moral, verklaard. De Spaanse bond nam in die periode de even vermaarde als beruchte Italiaanse arts Michele Ferrari in de arm.

Del Moral, die in die jaren verantwoordelijk was voor de Spaanse baanwielrenners, gaf zijn getuigenverklaring al in 2016 tegenover het internationale sporttribunaal CAS. Hij werd gehoord in een zaak die was aangespannen door de voormalige ploegleider van Lance Armstrong, Johan Bruyneel, die bij het CAS om strafvermindering vroeg.

Del Moral was tussen 1999 en 2003 arts in de US Postal-ploeg van Armstrong en Bruyneel. Na de onthullingen over het structurele en massale dopinggebruik in die wielerploeg, moest Armstrong zijn zeven Tour-zeges inleveren, werd Bruyneel voor tien jaar geschorst en kregen Del Moral en Ferrari, de privé-arts van Armstrong, een levenslange schorsing.

De Spaanse krant El País publiceerde dinsdag delen van Del Morals verklaring.

Epo en groeihormonen

Op de vraag of er een dopingprogramma was in jaren negentig, antwoordde Del Moral "ja". Volgens hem deed de bond betalingen aan Ferrari en werd tevens betaald voor dopingpreparaten. Vervolgens ging Del Moral in op de vraag of er corticoïden werden toegediend aan renners in die tijd. "Dat was niet het enige. Het ging vooral om epo en groeihormonen", antwoordde hij.

Santos González kwam in 1996 in Atlanta als baanrenner uit voor Spanje

Del Moral liet tijdens zijn getuigenis een spreadsheet zien, waarop het stempel 'vertrouwelijk' was gezet, gedateerd 15 juli 1996. Dat was vier dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Atlanta. Op dat document waren twee betalingen zichtbaar: een bedrag van circa 80.000 euro aan hem en een bedrag van 36.000 euro voor farmaceutische middelen.

Ferrari

De onthullingen van Del Moral over het verstrekken van doping door Ferrari aan de Spaanse bond, wordt door de bond overigens ten stelligste tegengesproken. "Hij was nooit bij ons in dienst", reageerde de toenmalige voorzitter van de Spaanse wielerbond, Juan Serra, dinsdag in El País. "Ik kwam hem een paar keer tegen. We betaalden hem voor enkele diensten, maar we hebben hem nooit doping laten verstrekken aan onze renners."

Het toedienen van doping werd door Del Moral zelf gedaan, zo verklaarde de arts. Hij bevestigde dat hij vaak de beroepsregels heeft overtreden en dat hij veel sporters van doping heeft voorzien. Naar eigen zeggen deed hij het niet alleen voor het geld. "Het maakte in die tijd onderdeel uit van een systeem."

WADA en UCI

Zowel de Spaanse antidopinginstantie als het wereldantidopingagentschap WADA als de UCI is op de hoogte van de verklaring. Er zijn geen vervolgstappen ondernomen. Del Moral en Ferrari kunnen gezien de verjaringstermijn niet bestraft worden voor de overtredingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl