Barbara Bush in 2012 EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Oud-presidentsvrouw Barbara Bush (92) overleden

De voormalige first lady van de Verenigde Staten Barbara Bush is overleden. Ze was 92 jaar oud.

Barbara Bush was de vrouw van oud-president George H.W. Bush, die van 1989 tot 1993 aan de macht was. Ze waren 73 jaar getrouwd. Het echtpaar Bush kreeg zes kinderen, onder wie George W. Bush, president van 2001 tot 2009.

Bush was een van de twee vrouwen die zowel echtgenote als moeder zijn geweest van een president van de Verenigde Staten. De andere was Abigail Adams, vrouw van John Adams (president van 1797-1801) en moeder van John Quincy Adams (president van 1825 tot 1829).

Barbara Bush kampte al langer met gezondheidsproblemen. Afgelopen weekend werd bekend dat haar medische behandeling was gestaakt.

Oud-presidenten bedroefd

Een woordvoerder van George H.W. Bush laat weten dat de oud-president erg verdrietig is door het overlijden van zijn echtgenote. "Hij hield haar hand heel de dag vast en was erbij toen ze deze goede wereld verliet", schrijft hij.

Bush wordt volgens de woordvoerder gesteund door zijn familie en is vastberaden om er ook voor hen te zijn.

George W. Bush omschrijft zijn moeder als een geweldige first lady en een vrouw die als geen ander luchtigheid, liefde en geletterdheid bracht aan miljoenen mensen.

Maar voor ons was ze zoveel meer, schrijft Bush in een verklaring. "Mama zorgde ervoor dat we scherp bleven en dat we bleven lachen tot het einde. Ik ben een gelukkig man dat Barbara Bush mijn moeder was. Onze familie zal haar missen."

STER reclame