AFP
NOS Nieuws

Trump: gesprekken op hoog niveau met Noord-Korea, er is wederzijds respect

De Verenigde Staten hebben respect voor Noord-Korea en dat respect is wederzijds, aldus de Amerikaanse president Donald Trump. Daarnaast zei Trump tijdens een persconferentie in zijn resort Mar-a-Lago dat er op "extreem hoog niveau" en direct wordt gecommuniceerd tussen de landen over een mogelijke top.

Die ontmoeting moet volgens Trump ergens in de komende twee maanden plaatsvinden. Vijf plaatsen zijn al uitgezocht als mogelijke locatie voor de ontmoeting. Meer details wilde hij niet prijsgeven. Trump: "Ik geloof dat er positieve ontwikkelingen zijn. Maar we zien wel wat er gebeurt, uiteindelijk telt het eindresultaat en niet dat we nadenken over een ontmoeting."

'Ze hebben mijn zegen voor vrede'

Trumps woorden waren opvallend verzoenend aan het adres van Noord-Korea. Nog geen vijf maanden geleden noemde hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op Twitter denigrerend nog een "little rocket man". In augustus vorig jaar dreigde hij het land met "fire and fury" als Noord-Korea zou doorgaan met provoceren via rakettesten.

Trump ging tijdens de persconferentie, gehouden in het kader van een bezoek van de Japanse premier Abe, ook in op de top tussen Noord- en Zuid-Korea die eind deze maand moet plaatsvinden. Trump bevestigde dat de landen spreken over vrede. Formeel zijn de Korea's nog in oorlog.

Na de Koreaanse Oorlog in 1953 werd wel een wapenstilstand getekend, maar nooit een vredesverdrag. "Ze hebben mijn zegen", zei Trump over een mogelijke vrede. "Maar zonder onze hulp, in het bijzonder zonder mij, zouden ze helemaal nergens over praten", benadrukte Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl