ANP

Slippers, zonnebrandcrème en spullen voor in de tuin zoals een hogedrukreiniger vliegen deze zonnige dagen de deur uit bij de webwinkels. Met het warme weer in aantocht lijken veel mensen nog snel even wat aankopen te willen doen. Zo zijn er in het begin van deze maand tien keer meer barbecues verkocht dan in maart, zegt een woordvoerder van Bol.com. "Verder zijn er 2,5 keer meer zwembadjes verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar."

Ook een kledinggroothandel in Amsterdam merkt dat mensen de zomer in hun bol hebben. "Sinds duidelijk is geworden dat het deze week veel warmer wordt, zien we dat winkeliers contact met ons opnemen om te kijken of we nog echte zomerkleding hebben", vertelt Wenske Koning van groothandel 2Clashy. "Jurkjes, rokjes en tops; de winkels willen ze heel snel geleverd hebben." Het gaat zo hard dat zomerkleding die de groothandel zondag binnenkreeg, nu alweer is uitverkocht.

Koning ziet duidelijk dat mensen toe zijn aan de lente. "Jurkjes tot op de knie, bloesjes met een korte mouw en een dun stofje, het vliegt de winkels uit. En kleur, heel veel kleur. Mensen hebben duidelijk behoefte aan het voorjaar en daar hoort kleur bij."

De zon schijnt en dus wil iedereen nu een leuk jurkje

NOS-weerman Gerrit Hiemstra wil de verwachtingen wel een beetje temperen: het wordt morgen niet overal zomers warm. De lage temperatuur van het zeewater van de Noordzee (8 graden) kan roet in het eten gooien. Vooral in de kustgebieden, zegt hij. "Het kan ertoe leiden dat het bij wind uit zee helemaal niet zo warm wordt, aan de kust, maar ook 15 à 20 kilometer landinwaarts." Op sommige plekken wordt het daardoor niet warmer dan 15 graden.

De Reddingsbrigade waarschuwt voor de lage temperatuur van het water en adviseert mensen om te gaan zwemmen op een plek waar toezicht is. "Het water heeft nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp."

De verwachte maximumtemperaturen

Dag Graden Celsius
Woensdag 15 tot 26 graden
Donderdag 15 tot 28 graden
Vrijdag 13 tot 28 graden
Zaterdag 10 tot 22 graden

Als je een dagje vrij hebt (genomen) voor het mooie weer, is het strand dus misschien niet de beste optie. De hoogste temperaturen vind je in het oosten en zuiden van het land, dus lekker zonnen aan het zwembad ligt eerder voor de hand.

Het zwembad in het Overijsselse Hasselt op een zonige dag Zwembad Hasselt / Facebook

Maar omdat de warmte zo vroeg in het jaar komt, zijn veel buitenbaden nog helemaal niet open. Het zwembad in Hasselt bij Zwolle gaat wel al open. Met man en macht is er gewerkt om het zwembad gereed te maken, vertelt Raymond Spijkerman van het zwembad. "We zijn in maart begonnen met de voorbereidingen, dat doen we eigenlijk elk jaar. Zo zijn we alles gaan schoonmaken en dat ging heel voorspoedig."

"Toen zijn we maar gaan vullen want je weet nooit wat het weer in Nederland doet. Het ene jaar vriest het in april en het andere jaar heb je heel mooi weer." Het blijft een gok, geeft hij toe, "Maar we hebben wel stille hoop gehad op dit weer."

Het water is inmiddels bijna 29 graden, verwarmd met ketels en zonnecollectoren. Daar zal het dus niet aan liggen. Het zwembad hoopt op een paar mooie dagen met veel badgasten. "Het is nog geen hoogseizoen, misschien weet nog niet iedereen dat we open zijn. Maar toch hopen we wel op een paar honderd bezoekers, misschien wel meer."

STER reclame