ANP

De komende dagen worden zonovergoten. Met name woensdag en donderdag is het warm, met temperaturen van rond de 25 graden. Maar voor wie lang buiten wil zitten, is het even opletten. "Een onbeschermde huid kan binnen twintig minuten verbranden", zegt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.

Hij verwacht dat donderdag verschillende temperatuurrecords verbroken zullen worden. In Limburg kan het kwik die dag oplopen tot 27 of 28 graden. "Maar ook in het noorden van het land wordt het uitstekend weer."

"Het is dan waarschijnlijk echt strandweer", zegt Klaassen. "Al kan er in de middag wel een koude wind opsteken vanuit zee." Daardoor kan het aan de kust wel een paar graden kouder aanvoelen.

Het is dan ook verstandig om wat zonnebrand op te smeren als je langer naar buiten gaat.

Weerman Raymond Klaassen

Door een stralende zon en heldere lucht is de zonkracht ook wat sterker. Dat is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Als het onbewolkt is, kan een onbeschermde huid gemakkelijk verbranden, waarschuwt weerinstituut KNMI.

Helemaal omdat veel mensen de afgelopen maanden nauwelijks in de zon hebben gezeten. Klaassen: "Het is dan ook verstandig om zonnebrand op te smeren als je langer naar buiten gaat. Ook kinderen kunnen zich het beste beschermen met crèmes of anders lange mouwen aantrekken."

Maar het mag dan zomers weer worden, voor de buitenzwembaden komt de zon net iets te vroeg, meldt NH Nieuws. In Noord-Holland gaan de zwembaden ondanks het mooie weer niet vervroegd open. "We willen het wel, maar het water is nog niet warm genoeg", zegt een medewerker van zwembad De Bever in Sint-Pancras.

Maandag pas weer regen

Ook dit weekend is het mooi weer, al koelt het ietsjes af. "Maar het is vrijdag en zaterdag nog steeds terrasweer en ook zondag zal de zon nog geregeld schijnen", zegt de weerman. De verwachting is dat er pas maandag weer regen valt.

Voor zonaanbidders is het de komende dagen dus genieten. Ook vandaag wordt het al zonnig en stijgt de temperatuur op sommige plekken boven de 20 graden. Maar historisch warm wordt het waarschijnlijk nog niet. De recordtemperatuur voor 17 april stamt uit 1949, toen het op deze dag bijna 24 graden werd.

STER reclame