Kendrick Lamar tijdens de Grammy Awards in januari
NOS NieuwsAangepast

Kendrick Lamar is de eerste rapper die Pulitzer-prijs wint

Kendrick Lamar is de eerste rapper ooit die een Pulitzer-prijs heeft gewonnen. De prestigieuze Amerikaanse prijzen voor journalistiek, literatuur, theater en muziek werden gisteravond uitgereikt in New York. Lamar won de Pulitzer voor muziek met zijn album Damn, dat vorig jaar uitkwam.

Het is voor het eerst in de 100 jaar dat de muziekprijs wordt uitgereikt dat een artiest wint die geen jazz of klassieke muziek maakt. Lamar werd geroemd om zijn "diepe teksten en mix van onder meer hiphop, soul, funk, poëzie".

De Amerikaanse krant The New York Times en het tijdschrift The New Yorker ontvingen prijzen voor hun artikelen over de van seksueel misbruik beschuldigde filmbaas Harvey Weinstein. De kranten kregen de Pulitzer voor 'publieke diensten' vanwege hun "explosieve en impactvolle journalistiek".

Een andere kranten die in de prijzen viel, was The Washington Post, die de prijs voor onderzoeksjournalistiek won met zijn publicatie over de omstreden Republikein Roy Moore. De krant bracht het ontuchtschandaal rond Moore aan het licht.

The Washington Post en The New York Times moesten hun prijs voor beste nationale reportage delen. Die ontvingen ze voor artikelen over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Ook een fotograaf won een Pulitzer. Ryan Kelly nam de prijs in ontvangst voor een foto van het moment waarop een auto meerdere mensen aanreed tijdens een protest in Charlottesville.

De foto van de aanslag in Charlottesville

De Pulitzer-prijzen worden al sinds 1917 uitgereikt. De Amerikaanse krantenmagnaat Joseph Pulitzer bedacht de uitreiking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl