De jonge vale gier die door de mannetjes in Artis werd grootgebracht
NOS NieuwsAangepast

Artis zet twee jonge vale gieren uit op Sardinië

Dierentuin Artis heeft dit weekend twee jonge vale gieren uitgezet op Sardinië. Een van de gieren werd vorig jaar bekend omdat het dier werd uitgebroed en opgevoed door twee mannetjes. De andere gier is het jong van twee gieren die in Spanje in het wild gewond raakten en niet meer konden worden vrijgelaten.

De Amsterdamse dierentuin werkt mee aan een project dat vale gieren herintroduceert op Sardinië. Hun aantal daar liep sinds de jaren 70 terug omdat boeren vergiftigde karkassen op hun land legden om roofdieren te doden. Als aaseters werden de vale gieren hier ook het slachtoffer van.

Kijk hier hoe de gieren uitvliegen op Sardinië:

Amsterdamse vale gieren vliegen uit op Sardinië

Inmiddels gaat het beter met de vale gieren, maar bescherming blijft belangrijk. De vogel heeft nu te maken met nieuwe bedreigingen, zoals aanrijding bij het eten van kadavers op de weg of verwondingen door elektriciteitsleidingen.

Binnen het natuurproject 'Life Under Griffon Wings' worden in totaal zestig vale gieren uitgezet, waarvan afgelopen weekend dus de twee uit Artis. Tegelijkertijd met de Amsterdamse vogels werden nog tien andere vale gieren uit dierentuinen in Europa vrijgelaten.

Maartje de Vries is verzorgster van de vale gieren in Artis en het zien van het filmpje over de vrijlating van de vogels maakte haar trots. "Natuurlijk hebben de vogelparen het werk allemaal zelf en prima gedaan, maar dat de vogels terug kunnen naar hun natuurlijke omgeving is natuurlijk het beste wat kon gebeuren."

Het mannetjespaar vale gieren in Artis kon vorig jaar bij toeval gaan broeden. "We vonden een ei los in de volière. Dat gebeurt wel vaker. Maar omdat we niet wisten van welk paar het was en zij zo hun best deden, gunden we ze de kans. Zowel het mannetje als het vrouwtje van de vale gier broeden en voeren dus dat was geen probleem."

Nog geen ei

Dit jaar hebben de mannetjes nog geen ei om op te broeden. "Maar mochten we een ei vinden dan kan ik me voorstellen dat we het gewoon weer doen," zegt De Vries.

Inmiddels is in de dierentuin alweer een vale gier geboren en zijn er nog twee vogelparen met een ei dat elk moment kan uitkomen. Of zij ook naar Sardinië zullen verhuizen is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl