Prullenbakken en vogelhuisjes weggehaald voor Koningsdag Groningen

time icon Aangepast
RTV Noord

Prullenbakken en zelfs vogelhuisjes worden deze dagen weggehaald uit de binnenstad van Groningen. "Daar kan iets ingestopt worden, een bom bijvoorbeeld", zegt Sjoerd Wagenaar van de gemeente Groningen. De maatregelen moeten zorgen voor een veilig verloop van Koningsdag.

Al anderhalve week is een team van de gemeente bezig om de stad klaar te maken voor het koninklijke bezoek, meldt RTV Noord. Naast de prullenbakken en vogelhuisjes moeten ook fietsenrekken, bankjes, verkeerspalen en zwerfkeien wijken. "Dat heeft ermee te maken dat er veel mensen langs de route staan. Stel er gebeurt iets, dan moeten mensen snel weg kunnen", legt Wagenaar uit.

De beveiliging van het Koninklijk Huis kwam eerder al naar Groningen om de situatie te verkennen. In overleg met de gemeente is voor de hele route bepaald wat er moest gebeuren. "Daar loopt straks de koning langs, dat moet weg en dat moet weg", beschrijft Wagenaar.

RTV Noord

Een van de mensen die worden ingezet voor het karwei is Freddy Oosterhof. "Dit is een bijzonder klusje, leuk om te doen", zegt hij. "Je bent voor de koning en de koningin bezig. Om het zo netjes mogelijk te maken, zodat we als stad een mooi visitekaartje afgeven. Er komen massa's mensen op af, je wilt het graag doen."

Stiekem hoopt Oosterhof dat hij op 27 april de kans krijgt om vooraan te staan langs de route. "Ik wil Máxima natuurlijk wel een handje geven."

Camera's houden de massa in de gaten

Naast het weghalen van obstakels langs de route, wordt ook de binnenstad van Groningen volgehangen met beveiligingscamera's. Die dekken volgens de politie de volledige koninklijke route. De beelden worden gebruikt om de stroom bezoekers in de gaten te houden (crowd management) en voor bewaking. Na Koningsdag worden ze weer weggehaald.

Verder worden er de komende dagen zandzakken, poortjes en slagbomen neergezet voor de veiligheid.

RTV Noord
Dit is een artikel van

STER Reclame