Bas Dost viert zijn doelpunt met aangever Bruno Fernandes
NOS VoetbalAangepast

Dost scoort, incasseert en houdt Sporting in zinderende titelstrijd

Kampioen met Sporting Portugal gaat hij waarschijnlijk niet worden. En Europees topscorer van het jaar zit er ook niet meer in. Maar dat weerhoudt Bas Dost er niet van vrolijk door te gaan met scoren.

In de derby met stadgenoot Belenenses maakte Dost alweer zijn 26ste competitietreffer.

Hoofdrol Dost in spectaculaire zege Sporting

In de eerste helft toonde de spits met zijn gelijkmaker (1-1) dat hij meer is dan alleen een goaltjesdief binnen de zestien. Sterker, de niet al te snelle Dost nam een sublieme dieptepass van Bruno Fernandes perfect aan en vond vervolgens het doel via de binnenkant van de paal.

Daarmee was het duel allerminst gespeeld. Sporting liep na de treffer van Dost uit tot 3-1, maar toen Fredy - vorig jaar nog actief voor Excelsior - van elf meter de 3-3 binnen schoot leek een remise in de maak.

Videoscheidsrechter

Die remise kwam er niet en daarin speelde Dost opnieuw een hoofdrol. In de 80ste minuut werd Dost bij een corner in de rug gesprongen door de Algerijnse verdediger Hassan Yebda, die daarbij zijn elleboog leek te gebruiken.

Op basis van videoarbitrage kreeg Sporting een strafschop en Yebda zijn tweede gele kaart. Niet Dost, maar Fernandes voltrok het vonnis.

FC Porto koploper na zege in topper

Door de moeizame zege is Sporting nog niet helemaal uitgeschakeld in de strijd om de titel. Die strijd is met nog vier speelronden te gaan razend spannend.

FC Porto nam zondag de koppositie over door directe concurrent Benfica met 1-0 te verslaan. De Mexicaanse aanvoerder Héctor Herrera zorgde in het Estadio da Luz in de negentigste minuut met een poeier van 20 meter voor de enige treffer.

Héctor Herrera (op de rug gezien) brengt meer dan 60.000 toeschouwers in Lissabon tot zwijgen met zijn late treffer

De ploeg van trainer Sergio Conceiçao gaat nu aan de leiding met 76 punten, twee punten meer dan Benfica. Ook Sporting Lissabon (71 punten) en Sporting Braga (68 punten) spelen nog een rol in de strijd om de bovenste plekken.

De kampioen van Portugal plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League. De nummer twee begint in de derde voorronde van het miljoenenbal.

Voor de nummers drie en vier ligt een ticket voor de kwalificatie van de Europa League klaar.

Titelrace Portugal

1. FC Porto 30-76 (+57)
2. Benfica 30-74 (+57)
3. Sporting Portugal 30-71 (+38)
4. Sporting Braga 30-68 (+43)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl