NOS NieuwsAangepast

Aantal Lyme-patiënten in 20 jaar verviervoudigd

Het aantal patiënten met de ziekte van Lyme blijft toenemen. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er vorig jaar 27.000 nieuwe gevallen bij gekomen. Bij de vorige meting in 2014 was er een toename van 25.000. In totaal is het aantal patiënten met de ziekte van Lyme in de afgelopen twintig jaar verviervoudigd.

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die wordt overgebracht door de teek. In Nederland lopen jaarlijks 1,3 miljoen mensen een tekenbeet op, maar lang niet iedereen wordt ziek. In totaal gingen er vorig jaar 91.000 mensen naar de huisarts met een tekenbeet. Bij 27.000 van hen werd ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme geconstateerd.

 • NOS
  Hoe herken je een tekenbeet?
 • NOS
  Hoe verwijder je een teek?
 • NOS
  Tekenbeet voorkomen
 • NOS
  Tekenbeet voorkomen
 • NOS
  Tekenbeet voorkomen

Deze week is het de Week van de teek. Ook waarschuwde het RIVM al aan het begin van de maand om alert te zijn op teken. Nu het warmer weer wordt, trekken meer mensen de natuur in. Bij warmer weer worden de teken actiever en neemt het aantal meldingen toe.

Om meer onderzoek te doen naar de ziekte is vorig jaar het Lyme-expertisecentrum geopend. "We willen weten waarom sommige mensen klachten houden en anderen niet", zegt het RIVM. Mensen kunnen zich melden via Tekenradar.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl