NOS WielrennenAangepast

Valgren wint Amstel Gold Race vlak voor twee oud-winnaars

Michael Valgren heeft de 53ste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Deense renner van Astana was in de sprint de Tsjech Roman Kreuziger, de winnaar van 2013, en de Italiaan Enrico Gasparotto, die in 2012 en 2016 de klassieker in Limburg won, de baas.

Robert Gesink en Bauke Mollema werden ruim voor de finale gelost. De laatste Nederlandse winnaar blijft daardoor Erik Dekker in 2001.

Riesebeek en Tankink vooraan

Negen vluchters, waaronder Oscar Riesebeek en Bram Tankink, kleurden de koers, totdat de favorieten zich manifesteerden in de spannende finale (met onder meer de Gulpenerberg, Kruisberg, Eyserbosweg, Keutenberg, Cauberg en Bemelerberg).

Na de Bemelerberg, met de top op 7 kilometer van de meet, resteerde een achttal. Een aanval van Kreuziger werd gepareerd door Valgren, die naar de zege sprintte.

Kort nadat koersdirecteur Leo van Vliet in Maastricht het startsein had gegeven voor de 263 kilometer Amstel Gold Race kwam de kopgroep van negen al tot stand. Riesebeek was de eerste aanvaller en na wat schermutselingen op de eerste heuvel (de Slingerberg) ging hij met Tankink, Willie Smit, Lawson Craddock, Matteo Bono, Preben Van Hecke, Edward Dunbar, Tsgabu Grmay en Marco Tizza aan de leiding.

De favorieten hielden zich lang rustig, maar in de pittige laatste 45 kilometer was het gedaan met de rust en deelde de ene kanshebber na de andere een plaagstoot uit.

Riesebeek geeft geen krimp

Gorka Izagirre probeerde op 35 km van de finish vergeefs de oversteek te maken en met nog 27 kilometer voor de wielen leidde een demarrage van Kreuziger en Gasparotto de spannende finale in. De Tsjech en de Italiaan sloten op 17 kilometer van de finish aan bij de resterende zes leiders, waar Riesebeek nog steeds geen krimp gaf.

Oscar Riesebeek hield van de negen vluchters het langst stand

Even later voegden Valgren, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Tim Wellens, Jakob Fuglsang en Daryl Impey zich ook bij de vluchters.

Tijdens de laatste van de in totaal 35 beklimmingen, de Bemelerberg (met de top op 7 kilometer van de meet), ging Fuglsang in de aanval. De Deen kreeg opmerkelijk genoeg gezelschap van Riesebeek, maar dat was wel het laatste wapenfeit van de sterk rijdende renner van Roompot.

Valgren kiest hazenpad

Fuglsang werd teruggepakt, zag ook zijn tweede aanval mislukken en Wellens kwam evenmin weg. Een achttal bleef over. Na een mislukte aanval op 3 kilometer van de meet, koos Valgren even later weer het hazenpad. Nu wel met succes, want even later reed hij juichend over de finish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl