Stef blok en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov EPA

Minister Blok noemt de berichten die Rusland verspreidt over het OPCW-onderzoek in de zaak-Skripal een nieuwe vorm van desinformatie. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei gisteren dat onderzoek van de OPCW in een laboratorium Zwitserland erop wijst dat het zenuwgas waarmee Sergej Skripal werd aangevallen niet van Russische makelij is, maar ontwikkeld is door de Amerikanen en Britten.

In het tv-programma WNL op Zondag zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken dat de Russen voortdurend bezig zijn mist te creëren over onderwerpen als MH17, de oorlog in Syrië en ook over de zaak-Skripal. Blok maande journalisten daarop alert te zijn.

In reactie op de mededeling van Lavrov twitterde het laboratorium in de Zwitserse stad Spiez dat het niet twijfelt aan de conclusie van Porton Down, het Britse lab dat onderzoek deed naar de aanval en tot de conclusie kwam dat novitsjok is ingezet, een zenuwgas dat in de jaren 70 is ontwikkeld in de toenmalige Sovjet-Unie.

De OPCW verklaarde over het onderzoek dat de tests het onderzoek van de Britten bevestigden dat er een zenuwgas was gebruikt. In de vrijgegeven samenvatting van het rapport wordt novitsjok overigens niet bij naam genoemd.

Minister Blok herhaalde vanochtend dat hij zijn Russische ambtgenoot Lavrov er in Moskou op heeft aangesproken dat de Russen desinformatie verspreiden over de MH17 en Syrië. Lavrov antwoordde daarop dat de Russen er recht op hebben hun kant van de zaak over het voetlicht te brengen.

Nuttige samenwerking

Desondanks is het volgens Blok cruciaal dat er contact blijft bestaan met de Russen. Hij zei dat er nuttige samenwerking is op het gebied van terrorismebestrijding en politieonderzoek en dat er intensieve handelscontacten zijn.

Over de kruisrakettenaanval op Syrië zei Blok nog dat Nederland daarvoor geen expliciete steun heeft uitgesproken, omdat Nederland niet over voldoende eigen informatie beschikt. Wel heeft het kabinet begrip getoond voor de gezamenlijke aanval van de Amerikanen, Fransen en Britten.

STER reclame