Actievoerders bij de Oostvaardersplassen
NOS NieuwsAangepast

Langzaam rijden, kruisen en bloemen tegen voerbeleid Oostvaardersplassen

Een paar honderd actievoerders hebben bij de Oostvaardersplassen gedemonstreerd tegen het voerbeleid. Volgens verslaggever Maino Remmers stonden er ook veel paardentrailers, waren er spandoeken en hadden auto's rouwbandjes om de antennes. Er was veel politie aanwezig, zowel te paard als op motoren.

De actievoerders zijn boos omdat in het natuurgebied duizenden grote grazers zijn omgekomen of afgeschoten vanwege een gebrek aan voedsel. Ze eisen maatregelen van de provincie.

De actievoerders gingen ook naar het provinciehuis. Daar ging een groepje op de knieën voor een gedeputeerde:

Opnieuw demonstratie bij Oostvaardersplassen

Afgelopen nacht hebben actievoerders naar eigen zeggen zo'n zestig kruisen en een doodskist in de Oostvaardersplassen neergezet. De kruisen waren volgens een woordvoerder een statement als aankondiging op de demonstraties later op de dag en het besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen, op 25 april.

Staatsbosbeheer heeft de kruisen vanmorgen weggehaald.

Ludieke acties

Actievoerder Bas Metzemaekers noemt de kruisen-actie proportioneel. "We hebben al eerder acties gehad en er wordt gewoon niet naar ons geluisterd. We worden zelfs monddood gemaakt, daarom moeten we ludieke acties verzinnen om de aandacht te trekken."

"Helaas zijn de kruisen door Staatsbosbeheer alweer weggehaald, maar toen ik de foto zag, raakte ik er ontroerd van. En die doodskist en kruisen zijn echt nodig, want 3000 grote grazers zijn de hongerdood gestorven, en dat kan niet in een beschaafd land als Nederland. Dat is niet normaal."

De actievoerders hebben gedreigd met hardere acties als er niet wordt gestopt met afschieten. "Mensen zijn zo verschrikkelijk boos. Ik kan me voorstellen dat het uit de hand gaat lopen en dat mensen gewelddadig worden. Maar als we maandag met de gedeputeerde en verantwoordelijken om de tafel kunnen zitten, is het probleem opgelost."

Vanmiddag waren er twee demonstraties tegen het beleid in de Oostvaardersplassen. Om 12.00 uur begon er een stille tocht bij het Provinciehuis in Lelystad, die werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Grote Grazers. De demonstratie was "een eerbetoon aan de veertig- tot vijftigduizend grote grazers" die er volgens hen de laatste jaren zijn verhongerd.

Aan het begin van de middag vertrokken de actievoerders bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Kitsweg met auto's, trailers en vrachtwagens richting het provinciehuis in Lelystad, waar een symbolische actie plaatsvond.

Foto's van dieren, rouwkaarsen en bloemen voor het provinciehuis

Daarna reed de stoet in een langzaamaanactie door naar de A6 tot aan de afslag Almere Buiten, waar een einde kwam aan de actie.

Dieren weghalen

Deze week riepen actievoerders op om met paardentrailers de Oostvaardersplassen in te gaan en de dieren daar weg te halen. Maar volgens een woordvoerder is het nooit de bedoeling geweest dat dat echt gebeurt.

"Die oproep was vooral bedoeld om aandacht voor de demonstratie te vragen. Het was een mediastunt. Mensen moeten dat ook absoluut niet doen", zegt de woordvoerder. "Het is niet handig voor de dieren maar ook niet voor de mensen, want weghalen is een misdrijf en dus gewoon strafbaar." Er zijn betonblokken geplaatst om te voorkomen dat er dieren meegenomen zouden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl