NOS SportAangepast

Ongeduldige Verstappen vergooit kansen op podium in China, Ricciardo wint

Grand Prix van China: bekijk hier de samenvatting

Max Verstappen had op het circuit van Shanghai zicht op een podiumplaats, maar is uiteindelijk als vijfde geëindigd in de Grand Prix van China.

De coureur van Red Bull vergooide zijn kansen met veel te risicovolle inhaalmanoeuvres op Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. De Duitser, winnaar van de eerste twee GP's, moest na de touché met Verstappen - in ronde 44 - genoegen nemen met de achtste plaats. Hij blijft wel leider in de WK-stand.

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo - als zesde gestart - won de race, voor Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen.

Max Verstappen tijdens de GP van China

Verstappen startte in China van P5 en rukte snel op. Achter de van pole gestarte Sebastian Vettel was de coureur van Red Bull wereldkampioen Lewis Hamilton te snel af in de eerste bocht en even later had hij ook Räikkönen te pakken. De Fin had de tweede plaats bij de start verspeeld aan zijn landgenoot Bottas.

Red Bull was gestart op zachtere banden en moest die als eerste van de topteams wisselen. Verstappen deed dat in ronde 18, Bottas dook drie ronden later de pit in en Vettel weer daarna. De strategie van Mercedes leek de beste, want Bottas nam de leiding in de race over.

Ongeduldig

Een botsing van beide Toro Rosso's bracht de safetycar op de baan. Red Bull haalde meteen de wagens binnen voor een tweede stop. Dat bleek een gouden greep.

Verstappen keerde achter Hamilton terug, ging direct in de aanval maar dook bij een wilde inhaalpoging het gras in. Ricciardo profiteerde en even later stak ook Verstappen op versere banden de Engelsman alsnog voorbij.

Verstappen vergooide zijn kansen op een podiumplaats echter met een tweede te drieste inhaalpoging. Verstappen raakte Vettel en beide coureurs spinden, waardoor ze kansloos werden voor de bovenste plaatsen. Verstappen kreeg bovendien een tijdstraf van tien seconden.

Ricciardo soeverein

Ricciardo deed het handiger. Hij schoof door het incident naar de tweede plaats op en benutte zijn betere banden door een logische plek te kiezen om Bottas aan kop van de race te verdringen.

Verstappen kwam achter Hamilton als vierde over de streep, maar zakt een plek in de eindrangschikking door de tijdstraf. Sebastian Vettel eindigde als achtste en riep de Nederlander na afloop even tot de orde.

"Zelf verprutst"

Wat hij te horen kreeg van de Duitser wilde Verstappen na afloop niet zeggen. Wel gaf hij voor de camera van Ziggo toe dat hij te veel risico had genomen. "Ik heb het zelf verprutst."

Die conclusie trok Vettel ook. "Hij was zo veel sneller en had nog vijftien rondjes om mij in te halen. Ik had geluk dat ik de race heb kunnen voltooien. Max heeft direct zijn excuses aangeboden, ik zei alleen maar dat hij zelf zijn kansen heeft vergooid."

De Duitser eindigde de conversatie met zijn jonge collega met een bemoedigend schouderklopje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl