NOS NieuwsAangepast

Nederlandse journalist al ruim een half jaar vast in Oekraïne

In Oekraïne zit al meer dan een half jaar de Nederlands-Azerbeidzjaanse journalist Fikret Huseynli vast. Hij werd op 14 oktober vorig jaar opgepakt op verzoek van Azerbeidzjan, dat zijn uitlevering wil vanwege fraude en het illegaal oversteken van de grens. Huseynli is gevlucht uit Azerbeidzjan en zegt dat dat land hem wil arresteren vanwege zijn kritische berichtgeving.

Eerder deze maand bepaalde een rechtbank in Kiev dat hij niet uitgeleverd mag worden en dat hij moet kunnen gaan en staan waar hij wil. Maar nog voor de uitspraak is zijn Nederlandse paspoort ingenomen, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Een woordvoerder laat weten dat er geregeld contact met hem is en dat Nederland "op hoog politiek niveau" benadrukt dat hij de vluchtelingenstatus heeft en dat Nederland uitlevering afkeurt. Tegelijkertijd zegt het ministerie dat het niet "in gerechtelijke procedures van andere landen kan treden".

Gemaskerde mannen

Huseynli vluchtte in 2008 uit Azerbeidzjan en kreeg politiek asiel in Nederland. In Azerbeidzjan werkte Huseynli voor de krant Azadlyg. Twee jaar voordat hij op de vlucht sloeg, was hij door gemaskerde mannen aangevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de journalist de vluchtelingenstatus kreeg en inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft.

Huseynli leidt in Amsterdam de Azerbeidzjaanse online nieuwsorganisatie Turan, die kritisch staat tegenover de regering van Azerbeidzjan. Hij was in oktober in Oekraïne om daar te onderzoeken of er een lokale afdeling van Turan geopend zou kunnen worden. Omdat Azerbeidzjan hem had op een lijst van politie-organisatie Interpol had laten zetten, werd hij in Oekraïne opgepakt. Huseynli zegt dat Azerbeidzjan erop uit is om hem de mond te snoeren.

Eind oktober, twee weken na zijn arrestatie, bepaalde een rechtbank in Kiev dat Huseynli op borgtocht vrij kon komen, maar hij moest twee maanden in het land blijven. In die tijd zou een besluit moeten worden genomen over uitlevering. Sindsdien is die termijn al twee keer verlengd, zei Huseynli vorige maand in gesprek met de internationale journalistenorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ).

Kort geleden, op 2 april, bepaalde de rechtbank dus dat hij niet uitgeleverd mag worden, maar de openbaar aanklager weigert hem zijn paspoort terug te geven en wil een nieuwe zitting om hem nieuwe beperkingen opleggen, bericht de Kyiv Post, een Engelstalige krant in Kiev.

Aangevallen in appartement

Ook in Oekraïne is Huseynli geïntimideerd. De CPJ schrijft op zijn site dat hij op 5 maart door onbekenden is aangevallen in het appartement dat hij in Kiev huurt. Volgens de Nederlander spraken zijn belagers Oekraïens en Azerbeidzjaans. Hij is naar eigen geslagen en tegen de grond gewerkt. De CPJ roept Oekraïne op het incident te onderzoeken en Huseynli zijn paspoort terug te geven zodat hij het land kan verlaten.

Ook de internationale journalistenorganisatie Reporters sans Frontières (RSF, Reporters without Borders) heeft een oproep gedaan tot vrijlating van Huseynli. De organisatie spreekt ook van een politieke zaak en benadrukt dat Azerbeidzjan qua persvrijheid 162ste staat op een lijst van 180 landen. Het land schendt de persvrijheid op grove wijze, stelt RSF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl