Luis Suárez heeft Barcelona op 1-0 gezet

Barcelona klopt Valencia en breidt recordreeks uit

Barcelona heeft een volgende stap richting de Spaanse titel gezet door thuis af te rekenen met Valencia, de nummer drie van de ranglijst. Met de 2-1 zege in Camp Nou spoelden de Catalanen de uitschakeling in de Champions League van afgelopen dinsdag enigszins weg.

Bovendien noteerde Barça een nieuw record door als eerste club 39 wedstrijden op rij ongeslagen te blijven in de Primera División en dat is één duel meer dan Real Sociedad in de periode 1979-1980 voor elkaar kreeg. Daarnaast is Ernesto Valverde de eerste Barcelona-coach die de eerste 32 wedstrijden van de competitie zonder nederlaag blijft.

Lepe steekpass

Luis Suárez zette Barcelona al na een kwartier op het juiste spoor. Hij schatte een lepe steekpass van Philppe Coutinho op de juiste waarde en verschalkte doelman Neto van dichtbij. Coutinho stond na rust ook aan de basis van de tweede treffer: uit zijn hoekschop scoorde Samual Umtiti met het hoofd.

Valencia kreeg vooral in de eerste helft genoeg kansen - vaak na slordig balverlies van Barcelona - maar ging daar onzorgvuldig mee om. Met name Rodrigo, toch al goed voor vijftien treffers deze competitie, had het vizier niet op scherp staan.

Ook een blunder van doelman Marc-André ter Stegen bleef zonder gevolgen voor Barcelona. De Duitser schoof de bal pardoes in de voeten van een tegenstander, waarna Rodrigo de bal voor het inschieten had. Via de hand van de knap reagerende Ter Stegen en de lat kwam de thuisploeg met de schrik vrij.

Kort voor tijd werd Valencia opnieuw de helpende hand toegestoken. Ousmane Dembele maakte een overtreding op Jose Gaya, die de gasten een strafschop opleverde. Ter Stegen had goed het oog op de inzet van Daniel Parejo, maar liet de bal onder zich door glippen: 2-1.

Koploper Barcelona heeft nu - met nog zes speelronde voor de boeg - een voorsprong van veertien punten op eerste achtervolger Atlético Madrid, dat morgen nog thuis tegen Levante speelt.

Sevilla in slotfase alsnog naast Villarreal

Villarreal heeft de zesde plaats in Spanje (laatste ticket Europa League) vastgehouden. Bij directe concurrent Sevilla werd met 2-2 gelijkgespeeld, waardoor het verschil een punt blijft.

Dat hadden er vier moeten zijn, want de gasten kwam op 2-0 door Daniel Raba (36ste minuut) en Carlos Bacca (68ste minuut). Tussen beide doelpunten door was Sevilla Ben Yedder kwijtgeraakt: hij kreeg na een uur binnen luttele seconden twee keer geel voor commentaar op de leiding.

Villarreal leek een kwartier voor tijd veilig toen Sergio Asenjo een penalty pakte van Nolito, al kreeg Jaume Costa wel rood vanwege hands. Nolito maakte zijn fout een minuut later al goed met een hard schot van dichtbij, waarna Asenjo zich nog verkeek op een afstandsschot van Steven N'Zonzi.