Dotan bij de uitreiking van 100% NL Awards ANP

Singer-songwriter Dotan heeft de afgelopen jaren tientallen nepaccounts gebruikt om sociale media te manipuleren, meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. De fictieve gebruikers op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter deden zich voor als fans van de zanger, bekend van onder meer het nummer Home.

Voor de minstens 140 nepaccounts zijn foto's van bestaande mensen gebruikt, in één geval een foto van een overleden vrouw die afkomstig was van de website van een Belgische begraafplaats. Een voormalig assistent van Dotan zegt in de krant een aantal van die nepprofielen te hebben aangemaakt op verzoek van de artiest. Ze gebruikte die om reacties en likes te plaatsen onder berichten van Dotan. Een e-mail in handen van de Volkskrant zou dat verhaal ondersteunen.

Ook was één van de (inmiddels verwijderde) nepaccounts gekoppeld aan een oud e-mailadres van Dotan, die vaker juist duidelijk heeft gemaakt zich zorgen te maken over de invloed van sociale media in de muziekwereld.

Sommige accounts werden ook ingezet om andere artiesten aan te vallen en om verzonnen verhalen te plaatsen. Zo verscheen in 2015 op Facebook een bericht over een ontmoeting tussen Dotan en een fan met leukemie na een optreden. Het 'bijzondere' verhaal werd door diverse media overgenomen, maar de doodzieke fan blijkt achteraf niet te bestaan.

Dat geldt ook voor een fan die datzelfde jaar vertelt dat Dotan haar door de periode na haar miskraam heeft geholpen. Haar foto blijkt te zijn gekopieerd van een website met Italiaanse studenten in San Francisco.

'Heel naar'

Dotan zegt in de Volkskrant, geconfronteerd met het verhaal over het leger nepfans, van niets te weten en zich rot te zijn geschrokken. "Ik vind het heftig. En heel naar."

Hij erkent dat een nepaccount aan zijn oude mailadres is gekoppeld, maar spreekt tegen dat hij verantwoordelijk is voor de berichten van deze internettrol. Volgens hem hadden 'vijf, zes mensen' het wachtwoord van zijn accounts op sociale media.

Dotan zegt dat hij wil dat de onderste steen bovenkomt en hij is bereid tot het opschonen van zijn profielen op sociale media. "Ook als dat betekent dat ik geen sociale media meer heb of met één volger moet beginnen. Ik wil dat dit verdwijnt. Ik word er misselijk van als ik dit zie."

STER reclame