Regisseur Milos Forman (Amadeus, Cuckoo's Nest) overleden

Aangepast
Getty

De Oscarwinnende regisseur Milos Forman is overleden. Dat heeft zijn vrouw laten weten aan het Tsjechische persbureau CTK. Hij stierf gisteren na een kort ziekbed op 86-jarige leeftijd.

De in het huidige Tsjechië geboren Forman regisseerde een aantal wereldberoemde films, waaronder One Flew Over the Cuckoo's Nest, Hair en Amadeus. Die laatste film, over het leven van Wolfgang Amadeus Mozart, kreeg acht Oscars, waaronder een voor beste regie. Diezelfde prijs kreeg hij voor One Flew Over the Cuckoo's Nest.

1/3Michael Douglas, Milos Forman, Louise Fletcher, Jack Nicholson en Saul Zaentz met hun oscars voor One Flew Over the Cuckoo's Nest Getty
2/3Milos Forman en actrice Elizabeth Ashley bij de première van de film Hair Getty
3/3Milos Forman met zijn oscar voor de film Amadeus AFP

"Hij is kalm heengegaan, omringd door zijn familie en meest dierbare vrienden", zei Martina Forman tegen CTK, dat hem omschrijft als "verreweg de meest succesvolle Tsjechische filmmaker". De grootste successen behaalde Forman na zijn vertrek naar de Verenigde Staten.

Forman werd op jonge leeftijd wees. Zijn ouders werden in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's opgepakt omdat ze onderdeel waren van het verzet. Zijn vader, een professor, stierf in Buchenwald, zijn moeder in Auschwitz.

De uitvaart van Milos Forman vindt plaats in besloten kring.

STER Reclame