Lavrov (L) en Poetin
NOS NieuwsAangepast

Lavrov is een 'ouweling', maar geen vertrouweling van Poetin

Een belangrijke dag voor Stef Blok: de kersverse minister van Buitenlandse Zaken ontmoette vanochtend voor het eerst zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Moskou. Voor die laatste zal het minder speciaal zijn: Blok is al de achtste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die Lavrov de hand schudt. De doorgewinterde politicus zit namelijk al 14 jaar op dezelfde post.

Daarmee lijkt het een vertrouweling van president Poetin, maar Lavrov behoort zeker niet tot de intimi van de president. "Hij heeft eigenlijk maar weinig invloed op de buitenlandse politiek. Hij voert vooral uit wat Poetin bepaalt", vertelt Ruslandkenner Laura Starink in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Volgens haar is Lavrov een goede diplomaat, maar geen goede politicus. "Dat kan eigenlijk ook niet in die positie." Poetin heeft het buitenlandbeleid tot chefsache gemaakt, zegt ze verder. "Daar heb je als minister weinig in de melk te brokkelen."

Uri Rosenthal herkent het geschetste beeld van Starink deels. Hij werkte veel met Lavrov als minister van Buitenlandse Zaken in het eerste kabinet-Rutte (2010-2012). "Er zat altijd maar weinig verrassing in wat hij te zeggen had, maar hij bracht het wel met overtuiging. Ik vind hem dus niet slechts een spreekbuis van het Kremlin."

De twee konden het, ondanks verschil van inzicht in bijvoorbeeld de oorlogen in Libië (2011) en Syrië, goed met elkaar vinden. Zo gaf Lavrov hem een balalaika, een soort Russische gitaar. "Daar tokkelt mijn kleinzoon nog regelmatig op." Wat Rosenthal teruggaf, herinnert de oud-minister zich niet meer precies. "Het zal misschien iets zijn in verband met zijn liefde voor wodka."

 • ANP
  Lavrov (R) met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in 2013
 • ANP
  Lavrov met Rosenthals voorganger Ben Bot in 2004
 • ANP
  Lavrov (R) met een andere minister van Buitenlandse Zaken: Maxime Verhagen in 2008
 • ANP
  Lavrov (L) ontvangt ambtsgenoot Timmermans in 2013, het Nederland-Ruslandjaar
 • ANP
  De laatste Nederlandse oud-minister die Lavrov ontmoette: Bert Koenders in 2015

'Lavrov niet betrokken bij annexatie Krim'

De kring rond Poetin bestaat voor een groot deel uit vertrouwelingen uit Sint-Petersburg, waar de president opgroeide en carrière maakte als hoofd van de veiligheidsdienst FSB (de opvolger van de KGB). Later kwamen daar nog wat rijke oligarchen bij, maar Lavrov lukte het niet tot die kring door te dringen, aldus Starink.

Dat bleek bijvoorbeeld tijdens de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim, in 2014. "Poetin zei aanvankelijk dat Rusland daar niet bij betrokken was, maar gaf later toe dat het een goede streek van hem is geweest. Er waren volgens Poetin maar vier mensen bij betrokken en daar zat Lavrov niet bij."

Ondanks zijn ogenschijnlijk weinigzeggende rol, is het een capabel politicus die 'nuchter' handelt in een politiek verhitte wereld, volgens de Ruslandkenner. "Maar de laatste tijd komen er steeds sterkere geruchten dat Lavrov het veld moet ruimen. Al kan dat ook zijn omdat hij oud en eventueel ziek zou zijn." Met zijn 68 jaar heeft de minister de Russische pensioenleeftijd al lang en breed overschreden.

Op 7 mei wordt Poetin voor de vierde keer geïnaugureerd als president van Rusland. Een dag later volgt het nieuwe kabinet en zal blijken of Lavrovs ministerschap na 14 jaar eindigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl