Lege klaslokalen: leraren in het zuiden leggen hun werk neer
NOS NieuwsAangepast

Nu weer lege klassen in Brabant en Limburg, wat kunnen we nog verwachten?

Vandaag wordt er weer gestaakt in het basisonderwijs. De staking maakt deel uit van een reeks estafettestakingen. Vorige maand legden leerkrachten in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht het werk neer, vandaag doen leerkrachten in de provincies Noord-Brabant en Limburg dat. Ze willen hogere salarissen en een lagere werkdruk.

In februari maakte het kabinet bekend dat het 237 miljoen euro in het onderwijs steekt om de werkdruk aan te pakken. Heeft het wel zin om dan nog verder te gaan met stakingen? Volgens hoogleraar sociaal recht Barend Barentsen blijft het een kwestie van de langste adem: "De actievoerders vinden het bedrag niet genoeg, dus is het hun volle recht om door te gaan. Het is alleen de vraag in hoeverre de ander wil toegeven."

NOS op 3 zocht eerder uit of stakingen echt zin hebben. Bekijk de video hieronder:

Heeft staken zin?

Bij stakingen wordt er vaak direct tegen een werkgever gestaakt. Als het personeel niet werkt, lijdt een bedrijf direct verlies. Bij de onderwijsstakingen is dat anders. Die hebben meer een politiek karakter.

"Je ziet dat dit soort processen trager gaan dan bij een gewoon bedrijf", vervolgt Barentsen. "De overheid staat toch op een wat grotere afstand van de arbeidsvoorwaarden." De actievoeders willen dat de Rijksbegroting wordt aangepast zodat de werkgevers - de schoolbesturen - 1,5 miljard euro aan het onderwijs kunnen besteden. "Het is dus meer een driehoeksverhouding en dat maakt het lastiger, want de overheid heeft zelf niet de directe pijn van de staking."

Basisschoolleraren staken in het zuiden: er moet iets veranderen

Op 30 mei staan stakingen gepland in de provincies Gelderland en Overijssel. Als de overheid dan nog niet met geld over de brug komt, worden er stakingen gepland in Zuid-Holland en Overijssel, waarschijnlijk in september.

Levert dat ook niks op dan is er kans op nieuwe landelijke stakingen, mogelijk van meerdere dagen. Maar minister Slob heeft eerder al gezegd dat hij niet voor de druk zal zwichten.

En dan?

Als beide partijen zeggen hun rug recht te houden, wat voor scenario kunnen we dan verwachten?

Volgens Barentsen zijn er nog een paar mogelijkheden: als de actievoerders de druk zodanig opvoeren dat ze bijvoorbeeld staken tijdens de week van de cito-toetsen, kan de rechter de stakingen verbieden. Dat zou ook kunnen als ouders naar de rechter stappen en zeggen: "Het recht op onderwijs wordt ons nu ontnomen. De middelbare schoolcarrière van onze kinderen staat op het spel en dat kan een gevaar opleveren voor de maatschappij".

Een andere optie is dat er een commissie ingesteld wordt, die dan nog eens goed gaat kijken hoe het gesteld is met het salaris en de werkdruk van leraren in het basisonderwijs. "Die commissie velt dan een oordeel en dan wordt er aardig gepolderd", aldus Barentsen. "Wellicht komen ze dan ergens uit in het midden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl