Minamitorishima
NOS NieuwsAangepast

'Vrijwel onuitputtelijke voorraad bijzondere metalen bij Japans atol'

Japanse onderzoekers hebben in de zeebodem rond een atol in de Stille Oceaan een vrijwel onuitputtelijke hoeveelheid bijzondere en waardevolle metalen ontdekt.

In de modder rond het koraaleiland Minamitorishima, ook bekend als Marcus Island, zit meer dan 16 miljoen ton aan zeldzame metalen dat gebruikt kan worden in mobieltjes, elektrische voertuigen en kernreactoren, schatten de onderzoekers.

Vermoedens over de waarde van de modder rond Minamitorishima bestaan al sinds 2013. Door de vondst zou de wereld honderden jaren vooruit kunnen.

Minamitorishima is het meest oostelijke deel van Japan. Het koraaleiland ligt op ruim 1200 kilometer van het dichtstbijzijnde andere Japanse eiland.

Minamitorishima

De onderzoekers zeggen dat ze ook een methode hebben gevonden om de zeldzame ertsen uit de modder te isoleren. Ze publiceerden hun bevindingen in het natuurwetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Als het verhaal klopt, wordt de rest van de wereld door deze vondst minder afhankelijk van China. Dat is nu nog de belangrijkste leverancier van metalen die voor deze toepassingen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl