EPA
NOS Voetbal

FIFA-baas Infantino: 48 landen al in 2022, waarom niet?

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil onderzoeken of het wereldkampioenschap voetbal al in 2022 georganiseerd kan worden met 48 landen in plaats van de gebruikelijke 32.

Het plan om met 48 landen het WK te spelen is in eerste instantie bestemd voor het toernooi in 2026, waarvoor Marokko, Verenigde Staten, Canada en Mexico strijden om de organisatie. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond (CONMEBOL) wil dat graag anders zien en heeft bij de FIFA het verzoek neergelegd om al in 2022 het aantal landen uit te breiden naar 48.

Interessant idee

"Het lijkt mij een heel interessant idee", zegt Infantino. Hij wil onderzoeken of Qatar kan omgaan met extra logistieke uitdagingen. Desnoods zal de Golfstaat moeten uitwijken naar landen in de omgeving, bijvoorbeeld Koeweit. "We moeten het serieus bestuderen en als het mogelijk is, waarom niet?"

Qatar is momenteel bezig om acht stadions te realiseren, terwijl de landen die het '48-toernooi' in 2026 willen organiseren te horen hebben gekregen dat ze twaalf locaties nodig hebben omdat er zestien wedstrijden bijkomen.

WK in de winter

Ingewijden achten de kans klein dat de FIFA gehoor geeft aan het verzoek. Het land zit al aan een strak schema gebonden omdat het WK vanwege de extreme hitte is verschoven van de zomer naar de maanden november-december. In het speelschema van 28 dagen zit daardoor nauwelijks rek.

CONMEBOL maakt zich hard voor dit plan omdat er dan een extra land uit Zuid-Amerika recht heeft op een WK-ticket. Nu zijn dat er vijf. Vier landen plaatsen zich direct, het vijfde land moet het ticket voor het eindtoernooi via play-offs afdwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl