'Doodgaan bij de protesten in Gaza is niet zo erg'
De voorbereidingen in Gaza, voor een nieuwe protestdag morgen, zijn alweer in volle gang. Het is de derde week dat Palestijnen demonstreren in het grensgebied met Israël. Ze noemen het de 'Grote Mars van de Terugkeer'.
Ook Mohammed Bakhit loopt mee. Hij heeft zijn rugzak al ingepakt voor morgen. Mohammed gaat voor de derde keer naar het grensgebied om te demonstreren. Drie dingen neemt hij altijd mee: een matje om op te bidden, een fles water en een keffiyeh, een Palestijnse sjaal. Die sjaal gebruikt hij tegen het traangas, maar dat helpt niet echt. "Vorige keer stroomden de tranen me over de wangen", zegt Mohammed, "en raakte ik zelfs even bewusteloos".
Mohammed is een van de tienduizenden Palestijnen in Gaza die meedoen aan de zes weken durende mars. Hij vindt dat hij het recht heeft om naar het dorp te gaan waar zijn grootouders vandaan komen, twintig kilometer verderop in Israël. Maar het is ook een roep om aandacht, omdat het erg slecht gaat in Gaza. De economie staat op instorten en de werkloosheid is enorm.
"Een van de mannen die met ons protesteert, loopt elke vrijdag tien kilometer om erbij te kunnen zijn", zegt Mohammed. "Op blote voeten." Mohammed heeft het zelf, relatief gezien, niet slecht. "Godzijdank heb ik een baan. Het is simpel werk, met een bescheiden salaris. Maar het is iets."
Toch zet Mohammed elke week zijn leven op het spel bij de demonstraties aan de grens. Bij de protesten zijn inmiddels zeker 33 doden en duizenden gewonden gevallen. Maar Mohammed is niet bang voor de dood, zegt hij. "De Palestijnen kijken elke dag de dood in de ogen. Door de bezetting en door de oorlogen. Dus het is niet zo erg om daar te sterven. Maar we vragen er niet om om gedood te worden. We willen leven."
Volgens Israël wil Hamas, de groepering die in Gaza aan de macht is, met deze protesten de aandacht afleiden van de enorme problemen in de Gazastrook. Ook zegt Israël dat veel demonstranten helemaal niet vreedzaam zijn, maar dat ze juist met geweld de grens over willen gaan. Het Israëlische leger treedt hard op tegen demonstranten die in de buurt van de grens komen, of met stenen of molotovcocktails gooien.
Mohammed noemt het onzin dat de protesten niet vreedzaam zijn. "Dit is een onzinnige claim van Israël, bedoeld om het dodelijk geweld te rechtvaardigen. Ja, we gooien met stenen, maar die komen vaak niet eens de grens over."
Morgen na het middaggebed staat Mohammed weer met zijn rugzak aan de grens. Hij zegt zelf dat hij weet dat hij de andere kant van de grens waarschijnlijk echt niet gaat bereiken. "Maar internationale aandacht krijgen we in ieder geval wel."