De massastart bij de vrouwen tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Antholz
NOS SportAangepast

Ook voorzitter biatlonbond stapt op om dopingschandaal

De voorzitter van de internationale biatlonbond IBU, Anders Besseberg, heeft zijn taken neergelegd naar aanleiding van het onderzoek naar dopingpraktijken binnen de bond. Secretaris-generaal Nicole Resch, die woensdag al opstapte, is door de IBU geschorst.

De Oostenrijkse politie deed woensdag een inval in het hoofdkantoor van de biatlonbond in Salzburg. Ook in Duitsland en Noorwegen zijn invallen gedaan, onder meer in de woning van de 72-jarige Besseberg. Hij is al sinds de oprichting van de IBU in 1993 de voorzitter.

Aanleiding voor de invallen zijn beschuldigingen van doping, fraude en corruptie met betrekking tot Russische atleten, aldus de Oostenrijkse justitie.

Volgens Noorse media gaat het om 65 Russische bloed- en urinemonsters tussen 2011 en 2017 die door de biatlonbond niet goed zijn onderzocht. Daartoe zouden officials zijn omgekocht voor een bedrag van in totaal 300.000 dollar.

IBU-voorzitter Bessenberg ontkent corruptie

Besseberg ontkent

Voorzitter Besseberg spreekt de beschuldigingen tegen. "Dat ik geld zou hebben ontvangen van de Russen om dopinggevallen te verdoezelen, ontken ik met klem", aldus de Noor, die in september sowieso al zou aftreden.

Het onderzoek naar de biatlonbond begon nadat wereldantidopingbureau WADA informatie had verstrekt. Maar ook de Russische klokkenluider Grigori Rodtsjenkov is erbij betrokken.

Het voormalige hoofd van RUSADA (vanwege veiligheidsredenen in vermomming) gaf vorige maand een interview aan de Noorse televisie, waarin hij vertelde over dubieuze banden tussen de biatlonbond en Rusland.

Rodtsjenkov beschuldigt biatlonbond van dubieus handelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl