Mark Zuckerberg wordt voor de tweede dag gehoord in Washington
NOS NieuwsAangepast

Zuckerberg had het op dag twee toch een stuk moeilijker

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Waar gisteren de indruk ontstond dat Facebook-topman Mark Zuckerberg als een soort kleinzoon zijn opa en oma uitleg gaf, was daar vandaag bij de Amerikaanse hoorzitting geen sprake van. De leden van het Huis van Afgevaardigden waren scherper en durfden Zuckerberg meer te onderbreken, waar de 33-jarige miljardair niet altijd blij mee was.

Zo confronteerde een Congreslid Zuckerberg meerdere keren met het feit dat hij niet in staat was om de manier waarop zijn bedrijf data verzamelt in heldere taal uit te leggen.

Schaduwprofielen

Een andere Afgevaardigde vroeg Zuckerberg naar de data die Facebook verzamelt van mensen die niet eens actief zijn op het platform. Dit worden schaduwprofielen genoemd. Hoewel het begrip bekend is onder programmeurs zei Zuckerberg dat hij daar geen "specifieke kennis" over had. Het Congreslid vond het daarnaast een slechte zaak dat niet-Facebookers er pas achter kunnen komen welke data het bedrijf van hen verzamelt als ze lid worden.

Hij werd ook kritisch bevraagd over hoe Facebook gebruikers volgt als ze zijn uitgelogd. Daarbij viel op dat Zuckerberg zijn best deed om de vragen te ontwijken.

De Facebook-baas zei verder vaak dat hij informatie niet paraat had en daarop later wilde terugkomen. Dat toont ook meteen de zwakte aan van deze hoorzittingen: ook al doen de politici hun best om kritische vragen te stellen - waarbij de een meer focust op de VS dan de ander - ze hebben slechts een paar minuten spreektijd. Dus als ze vandaag eenmaal goed op weg waren, en een poging deden om door te vragen, werden ze door de voorzitter afgebroken.

Daarnaast is er nog steeds geen duidelijkheid of er meer bedrijven zijn die via apps op grote schaal gebruikersgegevens hebben verzameld. Er volgde wel een iets duidelijker tijdspad dan gisteren: Zuckerberg denkt voor dit onderzoek een paar maanden nodig te hebben. Waar hij wel een duidelijk antwoord op had, was of hij bij de 87 miljoen getroffen gebruikers hoort: ja.

Een onderwerp dat meerdere malen werd aangehaald waren de dames Diamond & Silk, een Afro-Amerikaans duo dat op Facebook in video's zijn steun uitspreekt voor president Trump (hij is bovendien een fan). Ze worden sinds september gecensureerd en kregen vorig week een mail van het bedrijf dat hun video's onveilig zijn.

Die analyse, zegt Facebook tegen The Washington Post, was verkeerd. De kwestie leidde tot veel vragen vanuit de met name conservatieve politici die Zuckerberg ondervroegen.

Daarnaast werd de topman ook gevraagd naar diversiteit binnen het bedrijf. Op de vraag of hij op korte termijn een Afro-Amerikaan zou toelaten tot het dagelijkse bestuur reageerde Zuckerberg niet.

Ruim tien uur aan hoorzittingen

Aan het einde van vandaag had Zuckerberg er meer dan tien uur aan hoorzittingen op zitten. Ook al was de toon scherper dan gisteren, er is geen reden om te denken dat de topman gehavend uit de gesprekken is gekomen.

Het algemene gevoel dat bij zowel senatoren en Afgevaardigden lijkt te overheersen is dat er iets moet veranderen. Daarnaast heeft Zuckerberg aangegeven open te staan voor regulering, maar het Amerikaanse congres kwam tijdens de hoorzittingen niet met een eenduidig concreet idee hierover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl