Mark Zuckerberg wordt voor de tweede dag gehoord in Washington Reuters

Ook de gegevens van Facebook-topman Mark Zuckerberg zelf zijn in handen gekomen van databedrijf Cambridge Analytica. Hij antwoordde dat op een vraag van een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Vandaag is de tweede dag dat Zuckerberg wordt gehoord door het Congres in Washington.

De 33-jarige miljardair hoort dus bij de 87 miljoen potentieel getroffenen. Toen Facebook dit aantal vorige week naar buiten bracht, benadrukte het bedrijf dat dit niet per se betekent dat al deze de data ook daadwerkelijk in handen zijn gekomen van het databedrijf. Het sociale netwerk heeft gerekend met een absolute bovengrens.

Scherper dan gisteren

De hoorzitting vandaag in het Huis van Afgevaardigden begon om 16.00 uur Nederlandse tijd en lijkt tot nu toe wat scherper te zijn dan gisteren, toen de Senaat aan de beurt was. Wel hebben de vragenstellers allemaal weinig tijd om echt de diepte in te gaan: na vier minuten spreektijd moeten ze stoppen.

Een andere afgevaardigde vroeg aan Zuckerberg of het bedrijf van plan is om een aanklacht in te dienen tegen Cambridge Analytica of tegen Aleksandr Kogan, de ontwikkelaar van de app waarmee de data werden verzameld. Zuckerberg zegt dat Facebook daarnaar kijkt.

Zuckerberg begon de zitting met dezelfde verklaring als gisteren, waarin hij zijn excuses aanbood voor wat er is gebeurd. Hij beloofde verder dat de strengere Europese regelgeving ook zal gelden voor de VS. Volgens sommige journalisten was zijn toon daarin steviger dan gisteren.

STER reclame