Premier Rutte in Guangzhou bij het grootste speelgoedbedrijf van China ANP

De handelsmissie naar China heeft voor bijna een kwart miljard euro aan orders opgeleverd, laat minister Kaag van Buitenlandse Handel weten.

In de stad Guangzhou zijn 36 contracten en andere samenwerkingsovereenkomsten ondertekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven en instellingen, vooral in de land- en tuinbouwsector.

De minister verwacht dat de opbrengst van de handelsmissie nog hoger wordt. Het bedrag van 248 miljoen euro is volgens haar een indicatie. Op Twitter schrijft ze: "Ook hier geldt: eerst contacten, dan contracten."

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt de missie, die tot vrijdag duurt, erg waardevol. De meereizende bedrijven hebben tijdens de eerste dagen al voor bijna 200 miljoen euro aan samenwerkingsakkoorden gesloten.

"Het is mooi om te zien hoe wij met onze kennis van onder meer de Wageningse universiteit en onze hoogwaardige technologie China helpen bij de voedselproductie en het vergroten van de voedselkwaliteit", stelt ze.

1,4 miljard inwoners

"Bovendien is China met zijn 1,4 miljard inwoners een belangrijke afzetmarkt. Wij kunnen ook van China leren, bijvoorbeeld op het gebied van schaalgrootte, duurzame energie en robotisering."

Bij de handelsmissie zijn vertegenwoordigers betrokken van zo'n 165 bedrijven. Ze reizen mee met een zware kabinetsdelegatie. Behalve uit premier Rutte bestaat die uit Kaag, Schouten, minister Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

STER reclame