NOS WielrennenAangepast

Dumoulin mijdt appels en melk om nieuw poepincident te voorkomen

Het was het opmerkelijkste moment uit de voorbije Giro d'Italia: Tom Dumoulin die, in zijn roze trui, plotseling de berm indook voor een sanitaire stop. Bijna een jaar later denkt de Nederlander te weten waar zijn darmproblemen vandaan komen.

Dumoulin mijdt appel en melk om nieuw poepincident te voorkomen

"Een aantal voedingsgroepen, zoals fructose en lactose, zijn niet voor elk mens supergoed verteerbaar. De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander. Nou, ik waarschijnlijk iets meer", zegt hij in de Sierra Nevada, waar hij zich voorbereidt op een nieuwe Giro d'Italia.

Verkeerd moment

Voor Dumoulin speelt het probleem alleen op dagen waarop hij zware inspanningen moet leveren. "Als je al aan de limiet zit qua verteren in je darmstelsel en je gooit er net op een verkeerd moment een reepje in, zoals tijdens de Giro, dan kan het rechtstreeks worden doorgeleid."

Dumoulin stopt om te poepen in koninginnenrit

Dumoulin weet niet honderd procent zeker of bovenstaande de oorzaak van zijn probleem is, maar andere onderzoeken leverden afgelopen winter niets op.

"We hebben eerst bloed geprikt om te kijken of er bacteriën of virussen in de darmen zaten. Dat was niet het geval", legt hij uit. "Toen hebben we gekeken of er wel voldoende bloed naar de darmen gaat tijdens inspanningen. Dat was niet alarmerend weinig."

Kiwi's en geen melk

Concreet houdt het in dat Dumoulin sommige producten moet mijden op dagen van forse inspanning. "Op een dag van een hoge calorie-inname kun je ongezien heel veel lactose- en fructoseproducten binnenkrijgen. In een appel zit bijvoorbeeld heel veel fructose. Nou, dan kan ik beter een kiwi eten."

"Of bijvoorbeeld melk, daar zit heel veel lactose in. Nou, dan kan ik beter lactosevrije melk nemen of helemaal geen melk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl