NOS NieuwsAangepast

SGP'er Dijkgraaf verlaat Tweede Kamer vanwege huwelijksproblemen

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vertrekt uit de Tweede Kamer. In januari meldde hij zich al tijdelijk af wegens oververmoeidheid. Nu heeft hij bekendgemaakt dat hij definitief opstapt. In een brief aan de Kamervoorzitter geeft hij als reden voor zijn vertrek "persoonlijke omstandigheden".

Hij schrijft dat er sinds enkele jaren steeds meer spanning op zijn huwelijk staat. "Er is van alle kanten hard gewerkt om dat op te lossen, maar dat is tot op heden niet gelukt." Kamervoorzitter Arib las de brief vanmiddag voor:

SGP'er Dijkgraaf uit Tweede Kamer wegens huwelijksproblemen

Volgens zijn brief klopt bij Dijkgraaf de balans tussen werk en privé niet meer en kan hij daarom niet langer Kamerlid blijven. Hij wil ook extra tijd besteden aan zijn kinderen. In zijn brief voegt hij er overigens aan toe dat het al wel beter met hem gaat. Dijkgraaf zal geen beroep doen op de wachtgeldregeling.

Dijkgraaf heeft acht jaar in de Kamer gezeten. Hij voerde vooral het woord over financiën, defensie en milieu. Hij is ook bijzonder hoogleraar economie in Rotterdam.

Dijkgraaf, die 48 is, wordt in de Kamer opgevolgd door Chris Stoffer (43). Die werkte tot nu toe bij Rijkswaterstaat. Hij zit sinds 2002, ook voor de SGP, in de gemeenteraad van Nunspeet.

Andere Kamerleden aan het denken gezet

SGP-leider Van der Staaij en partijvoorzitter Van Leeuwen hebben begrip voor de persoonlijke afweging van Dijkgraaf. Allebei benadrukken ze dat hij veel gezag had in de Kamer.

Kamervoorzitter Arib noemde het afscheid van Dijkgraaf een bittere pil. Ze verwees naar "de energie en het enthousiasme waarmee hij zich in de Kamer heeft onderscheiden". De Kamervoorzitter denkt dat het tijdelijke opstappen van Dijkgraaf wegens oververmoeidheid veel Kamerleden aan het denken heeft gezet: "Werk ik te hard; geef ik genoeg aandacht aan thuis?"

Arib zei te hopen dat in plaats van het Kamerlidmaatschap iets zal komen dat "rust brengt en aansluit bij zijn ambities".

Volgens Arib genoot Dijkgraaf veel waardering onder collega's als betrouwbaar, sympathiek en intelligent Kamerlid. "Als rekenwonder had je, zelfs vanuit een kleine oppositiepartij, grote invloed op de begrotingsbehandeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl