ANP
NOS NieuwsAangepast

Rutte pleit in China voor vrije handel en tegen protectionisme

Premier Rutte heeft tijdens zijn bezoek aan China een pleidooi gehouden tegen het opwerpen van handelsbarrières. Hij reageerde daarmee op de dreigende handelsoorlog tussen de VS en China.

Die dreiging wordt steeds groter. Beide landen willen importheffingen invoeren op elkaars producten.

Rutte deed zijn oproep in een toespraak op een economisch congres van Aziatische landen. De premier is een van de gasten.

Uitdagingen

"In de zeventiende eeuw was de Nederlandse rechtsgeleerde Hugo de Groot al onder de indruk van de mensen in Azië en dan vooral van hun inventiviteit", zei Rutte. De relatie tussen Azië en Europa is volgens hem sinds die tijd opgebloeid, maar er liggen nog uitdagingen.

Rutte pleit in China voor vrije handel en tegen protectionisme

Zo is het stimuleren van eerlijke handel een speerpunt, zei Rutte. "Iedereen wordt beter van eerlijke handel. Protectionisme staat vooruitgang in de weg."

Belangrijker

Volgens premier Rutte zijn handelsverdragen in de huidige mondiale, digitale economie belangrijker dan ooit. "Geografische ligging doet er nu minder toe. Bedrijven kunnen kiezen waar ze zakendoen en informatie en kennis kunnen sneller worden uitgewisseld. Handelsbelemmeringen passen daar niet bij", zei Rutte in China.

Hij riep de Aziatische landen op de top ertoe op te kiezen voor een open economie en wereldwijde handel gezamenlijk te stimuleren.

Rutte is samen met vier ministers en vertegenwoordigers van zo'n 165 Nederlandse bedrijven in China. Ze bezoeken de komende dagen verscheidene bedrijven en projecten.

Xi Jinping

Maar eerst praat Rutte vandaag nog met de Chinese president Xi Jinping, in de marge van de economische conferentie. Ook dan zal de premier eerlijke handel onder de aandacht brengen.

'Nu kijken of China de beloften waarmaakt, we zijn niet naïef'

Xi heeft een jaar geleden op een top in Davos al gezegd dat hij er wel voor voelt om de importtarieven voor buitenlandse auto's te verlagen. Maar van die belofte is nog weinig terechtgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl