Noorwegen leek op voorhand het grootste obstakel voor de Nederlandse voetbalvrouwen op weg naar het WK van volgend jaar in Frankrijk en daar is eigenlijk nog niet veel aan veranderd. Maar vooralsnog is Ierland er als enige in geslaagd Oranje punten afhandig te maken in kwalificatiegroep 3. Afgelopen november hield de Ierse ploeg in Nijmegen de kampioen van Europa op 0-0.

Oranjevrouwen hebben nog appeltje te schillen met Ierland

Het moment om dat smetje weg te werken, is aangebroken: vanavond staan Ierland en Nederland in het Tallaght Stadium in Dublin opnieuw tegenover elkaar. "Wij waren vorig jaar negentig minuten de bovenliggende partij", herinnert doelvrouw Sari van Veenendaal zich. "Maar dat moet dan wel omgezet worden in doelpunten. In dat opzicht hebben we nog wat recht te zetten."

Het opwarmertje voor het duel, afgelopen vrijdag, belooft veel goeds: Noord-Ierland bekommerde zich in een goed gevuld PSV-stadion vooral om de eigen defensie, maar werd desondanks met 7-0 onder de voet gelopen.

Een mooie generale voor de klus in Dublin meent bondscoach Sarina Wiegman, die van Ierland eenzelfde speelstijl verwacht. "Maar dan nog verdedigender en van een wat hoger niveau. Dus dat vereist van ons ook wel wat."

Smaller

Om het Oranje nog wat lastiger te maken, heeft de thuisploeg het veld een metertje smaller laten maken. Binnen de reglementaire marges. "Zij willen punten pakken en hoe ze dat doen, maakt ze helemaal niets uit", stelt Wiegman. Maar het lijkt de 48-jarige Haagse, in oktober door wereldvoetbalbond FIFA gekozen tot beste coach van het jaar van een vrouwenteam, nauwelijks te deren.

Oranje moet kwaliteitsverschil aantonen, ook op een kleiner veld

"Wij hebben thuis zat mogelijkheden gecreëerd om die wedstrijd te winnen. Maar dat hebben we niet gedaan", steekt ze de hand in eigen boezem. "We gaan er nu alles aan doen om nog meer kansen te creëren en ze nu wel af te maken. Maar we moeten ook achterin de boel dichthouden, want ze hebben ook een aantal heel gevaarlijke spelers."

Die hebben het voor elkaar gekregen dat Ierland, de nummer 29 van de wereld, tot dusver gelijke tred wist te houden met Oranje, de mondiale nummer 7. "Zij hebben Noorwegen nog niet gehad", brengt Wiegman enige nuance aan. "Maar ze doen het hartstikke goed. Wij moeten nu laten zien dat er gewoon een verschil is in kwaliteit."

Stand WK-kwalificatiegroep 3

Land gesp-ptn doelsaldo
1. Nederland 4-10 13-0
2. Ierland 4-10 6-1
3. Noorwegen 3-6 10-3
4. Noord-Ierland 4-3 4-14
5. Slowakije 5-0 3-18

STER reclame