Fleetwood Mac, met Lindsey Buckingham tweede van links
NOS NieuwsAangepast

Fleetwood Mac zet gitarist Lindsey Buckingham eruit

De legendarische Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac heeft de schrijver van enkele van zijn bekendste hits, gitarist Lindsey Buckingham, ontslagen. Een persbericht over een nieuwe tournee eindigt met de summiere mededeling dat Buckingham niet meer met de groep zal optreden. "De band wenst Lindsey het allerbeste."

Buckingham schreef en zong onder meer succesnummers als Go Your Own Way, Tusk, en Second Hand News. Als reden voor zijn ontslag noemt het muziekblad Rolling Stone, dat het nieuws over Buckinghams vertrek als eerste bracht, onenigheid over de komende tournee. Daarin zal de gitarist worden vervangen door Neil Finn van Crowded House en Mike Campbell van The Heartbreakers, de band van Tom Petty.

Hooglopende conflicten

Lindsey Buckingham zat sinds 1974 bij de band, die in 1967 werd opgericht. Hij trad tegelijk toe met zangeres Stevie Nicks, zijn toenmalige vriendin. Beiden zouden een gezichtsbepalende rol in Fleetwood Mac krijgen, die decennia zou duren.

In 1987 vertrok hij, om in 1996 weer terug te keren. De geschiedenis van de band kent wat de persoonlijke verhoudingen betreft veel ups en downs. Bandleden hadden (en hebben) relaties met elkaar, maar er waren ook vaak hooglopende conflicten.

Neil Finn, die zelf grote successen kende met zijn band Crowded House, toont zich opgetogen. "Twee weken geleden kreeg ik een uitnodiging", zegt hij tegen Rolling Stone. "Een paar dagen later stond ik te spelen met Fleetwood Mac. Het klonk goed, het was heel vanzelfsprekend. Ik kan niet wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl