In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Friesland besluit na één dag al te stoppen met 'ludieke muziekweg'

Het was leuk bedoeld: de 'muziekweg' bij Jelsum die vandaag officieel geopend werd. Door ribbels in de weg klinkt het Friese volkslied als er een auto overheen rijdt. Maar na klachten van omwonenden wordt alles weer weggehaald.

Zo klinkt de muziekweg nu:

Omwonenden vinden Friese muziekweg 'geestelijke mishandeling'

Eind deze week moet de N357 weer normaal zijn, meldt de provincie. Tot die tijd wordt het geluid zoveel mogelijk beperkt. In de nachten wordt de baan met de ribbels zelfs helemaal afgezet.

Geestelijke mishandeling

"Het is verschrikkelijk leuk en het werkt ook, maar de buurt is er niet happy mee", zegt gedeputeerde Sietske Poepjes tegen Omrop Fryslân. Omwonenden laten de regionale omroep weten er niet van te kunnen slapen. Ze worden gek van de kakofonie van geluiden en spreken van geestelijke mishandeling.

Na overleg besloot de provincie daarom vroegtijdig de stekker uit het project te halen. "Ik wil niet dat mensen hierom ongelukkig in hun huis zitten. Het is net als bij een leuk feestje, je moet weten wanneer je weer stopt", zegt Poepjes.

Dat mensen achteruit over een weg rijden, hadden we echt niet zien aankomen.

Sietske Poepjes, gedeputeerde

De weg kostte tienduizenden euro's en was bedoeld als ludieke actie om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er wordt vaak te hard gereden en dus was het idee de weggebruikers die keurig 60 rijden te belonen met een deuntje.

Dat bleek toch anders uit te pakken. Zo zouden sommige mensen juist bewust harder gaan rijden om het liedje op dubbele snelheid af te spelen. Ook reden mensen achteruit over de weg om te kijken of het liedje ook achterstevoren zou klinken.

Proef project

Gedeputeerde Poepjes spreekt van leermomenten. "Dat mensen achteruit over een weg rijden, hadden we echt niet zien aankomen. Als we dit van tevoren hadden geweten, dan hadden we dit niet gedaan."

Toch ziet ze de weg niet als een mislukking. "We hebben het altijd als een proefproject gezien. Hoe zal het verkeer erop reageren, werkt het in de praktijk ook, kunnen we ervan leren om dit op andere plekken in de provincie te doen? Dus het is nooit een permanent project geweest."

Poepjes sluit niet uit dat de muziekweg elders in de provincie terugkeert. Maar dan wel ergens waar geen mensen wonen.

Advertentie via Ster.nl