Arjen Lubach met de Gouden Televizier-Ring
NOS NieuwsAangepast

Delete Facebook-oproep van Arjen Lubach gaat internationaal

Opnieuw trekt een filmpje van cabaretier en programmamaker Arjen Lubach internationale aandacht. Gisteravond kondigde Lubach in het programma Zondag met Lubach aan om woensdag om 20.00 uur te gaan stoppen met Facebook. Zowel de pagina van het programma als zijn privé-pagina zal dan offline gaan.

Lubach wil met de actie aandacht vragen voor de manier waarop het sociale platform omgaat met de gegevens van gebruikers. Hij roept iedereen op zijn voorbeeld te volgen.

Dat lijkt te werken. Op het Facebook-evenement dat Lubach heeft aangemaakt hadden rond 19.30 uur meer dan 14.000 mensen aangegeven mee te doen. Of zij daadwerkelijk hun Facebookprofiel gaan verwijderen, of zich nog bedenken, zal woensdagavond moeten blijken.

Bekijk hieronder het filmpje met de oproep van Lubach (16.34 min)

Lubachs oproep is intussen overgenomen door persbureau Reuters. Widely-watched Dutch comedian says "Bye Bye Facebook", staat er boven het artikel. Veel Engelstalige media, zoals bijvoorbeeld The New York Times plaatsen berichten van Reuters op hun website.

Facebook ligt onder vuur vanwege een privacyschandaal. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat de privégegevens van mogelijk 87 miljoen personen (90.000 in Nederland) zijn verzameld. Daarmee zijn profielen gemaakt om gerichte advertenties te sturen.

Op Twitter schrijft Lubach dat het Bye-Bye-Facebookevenement lastig te vinden zou zijn via de zoekfunctie van Facebook. Desgevraagd zegt het bedrijf tegen de NOS geen commentaar te willen geven over de oproep of de zoekfunctie.

'America First, Netherlands second'

Filmpjes van Lubach gingen eerder de wereld over. Het meest bekend is de video waarin Nederland wordt voorgesteld aan de Amerikaanse president Trump. Het 'America First, Netherlands second'-filmpje werd de meest bekeken YouTube-video in Nederland in 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl