NOS VoetbalAangepast

Na een roemrijke carrière gaat succescoach Capello met pensioen

Hij leidde zijn ploegen naar vele landskampioenschappen, een Champions League-titel en was bondscoach op twee WK's. Na een zeer succesvolle carrière als coach gaat Fabio Capello met pensioen.

Fabio Capello

Voor de 71-jarige Italiaan was het Chinese Jiangsu Suning, waar hij eind maart vertrok, zijn laatste trainersklus.

"Ik wilde nog een club coachen en Jiangsu was mijn laatste klus", zegt Capello in gesprek met het Italiaanse RAI, dat hem vroeg of hij geen interesse had de openstaande functie van bondscoach van Italië in te vullen. "Ik heb al ervaringen met nationale teams gehad bij Engeland en Rusland."

"Ik kijk met plezier terug op mijn carrière en heb alles gedaan wat ik had willen doen", aldus de afzwaaiende succescoach, die zich gaat richten op een baan als analist. "In die rol win je altijd."

Nederlanders onder Capello

Bij AC Milan werkte de Italiaan met Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten. Bekend zijn de beelden van een tot tranen toe geroerde Capello bij het afscheid van Van Basten, die op 18 augustus 1995 een groots eerbetoon kreeg in San Siro.

Capello in tranen bij afscheid Van Basten

Daarna vertrok Capello naar Real Madrid, waar hij Clarence Seedorf onder zijn hoede had. Zijn eerste avontuur in Madrid (hij kwam er in het seizoen 2006/2007 terug) duurde slechts een jaar. In zijn tweede periode bij Real werkte hij met Ruud van Nistelrooij.

Met AC Milan, Juventus en AS Roma keerde Capello terug bij clubs waar hij in de jaren zeventig ook al successen vierde als speler.

De prijzenkast van de in San Canzian d'Isonzo (tegen de grens met Slovenië) geboren Capello puilt uit van de trofeeën. Het succesvolst als trainer was hij bij AC Milan (1991-1996), waarmee hij vier keer landskampioen werd, drie keer de Italiaanse beker veroverde en in 1994 de Champions League won.

Fabio Capello en Frank Rijkaard als coaches van Real Madrid en FC Barcelona

In twee seizoenen Real Madrid loodste Capello zijn ploeg naar twee landstitels en in het seizoen 2000/2001 kroonde hij zich met AS Roma tot sterkste van de Serie A.

Dat kunstje deed hij met Juventus nog twee keer na in 2005 en 2006, maar die titels werden vanwege een omkoopschandaal afgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl